• Načítám...
>

Praha chce od vlády víc peněz na nepedagogické pracovníky

  • 23. února 2024,
  • 15:11,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Zvýšit příspěvek na nepedagogické pracovníky škol alespoň na úroveň předchozího roku. O tom bude vedení Prahy jednat s vládou. Na svém únorovém jednání o tom rozhodli zastupitelé hlavního města.

Reklama

Zvýšit příspěvek na nepedagogické pracovníky škol alespoň na úroveň předchozího roku. O tom bude vedení Prahy jednat s vládou. Náklady například na školníky, kuchařky nebo uklízečky totiž nedávno Ministerstvo školství přesunulo na zřizovatele, tedy obce, městské části nebo kraje.

,,Tahle strategie by mohla být naplňována pouze tehdy, kdyby byla spádovost i pro střední školy. Tím, že není, tak ty kraje, nejen Praha, mají spousty dětí z ostatních krajů. Takže když stát říká, že to mají dorovnat kraje, tak ty kraje by se potom pohádaly mezi sebou, jelikož není jasné, kdo by Praze hradil těch 40 % za ty děti, které jsou tu odjinud," řekl pražský radní, Antonín Klecanda (STAN).

Praha by tak navíc přišla meziročně o zhruba 480 milionů korun a školy by pravděpodobně musely propouštět.

,,Samozřejmě to chceme dorovnat, protože v případě, že ty peníze nebudou, tak hrozí, že by se těm nepedagogickým pracovníkům zkracovaly úvazky nebo by se museli propouštět, což prostě v momentě, kdy v Praze navíc ještě paralelně s tím jsou nedostatečné kapacity, připomenu, že tady studuje 40 % studentů ze Středních Čech a je tady nejvíc ukrajinských studentů, tak je to hrozně špatná kombinace," doplnil pražský zastupitel, Patrik Nacher (ANO).

Jednat se státem by měl pražský radní pro školství Antonín Klecanda. Ten chce ministru školství předložit také požadavek na zřízení fondu investic školské infrastruktury. Z něj by se hradily nejen platy nepedagogických pracovníků, ale například i nové školky a školy.

,,Obdobné fondy fungují ve světě například tak, že by z DPH, které odvedou developeři, když někde staví, byl plněn tento fond a potom tam, kde se staví a je to potřeba a je tam nedostatek školských kapacit, dostanou ta města a obce finance právě na ty nové školky, školy," doplnil Klecanda.

Zastupitelé zároveň pověřili radní, aby vypracovali analýzu, odkud by Praha čerpala peníze v případě, že by vláda odmítla příspěvek na nepedagogické pracovníky dorovnat. Rozbor by měl být hotový do květnového jednání zastupitelů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu