• Načítám...
>

Tučňák Karlík z pražské zoo slaví 30 let

  • 22. února 2024,
  • 14:29,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Tučňák Hulboldtův Karlík ze Zoo Praha slaví třicet let od svého vylíhnutí. Zatímco jiné druhy tučňáků dokážou překonat klidně i čtyřicítku, u tohoto je to spíše rarita. Nejstarší samice tučňáka se ve Velké Británii dožila téměř třiceti tří let, Karlík má tedy slušně našlápnuté, aby tento rekord překonal. Těší se totiž výbornému zdraví, navíc mu společnost dělá jeho dlouholetá partnerka Silvestra, které je 28 let a tu už sem tam potrápí kyčle. Karlík je ale ve formě a v rámci svých kulatin si pochutnal na rybím dortu, který pro něj připravili chovatelé.

Reklama

Třicet let v lidském životě ještě tolik neznamená a mladý člověk má ještě většinou všechno před sebou. U tučňáka Humboldtova to je ale už věk, kdy tito mrňousové odchází na věčnost. To ale není případ tučňáka Karlíka z pražské zoo, který oslavil 30 let od svého vylíhnutí a ještě určitě neřekl poslední slovo.

"Těch 30 let pro tučňáka je vysoký věk a Karlík musím říci, že nemá žádné zdravotní problémy a daří se mu zdravotně velmi dobře," řekla Helena Rosypalová - chovatelka lachtanů a tučňáků Zoo Praha.

Ke svým kulatinám dostal od chovatelů dort plný rybích dobrot.

"Tučňáci žerou mořské ryby, krmíme je asi 3 - 4 druhy, dostávají různé velikosti sleďů, makrely, šproty, huňáčky a občas pro zpestření dostávají i malé chobotničky," řekla Helena Rosypalová - chovatelka lachtanů a tučňáků Zoo Praha.

Karlík je tučňák s nejvyšším dosaženým věkem v historii chovu těchto ptáků v pražské zoo a současně jedním z nejstarších zaznamenaných tučňáků Humboldtových vůbec. O rekord se ale postarala samička tučňáka z Velké Británie. 

"Která se dožila téměř 33 let, ale Karlík vzhledem k tomu, že je ve velmi dobré kondici, tak má našlápnuto ke světovému rekordu. V té naší skupině tučňáků žije ještě samička Silvestra, ta se vyvíjela na Silvestra a bylo jí 31. prosince 28 let," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Další druhy tučňáků se v zoologických zahradách dožívají běžně i pětačtyřiceti let, u tučňáka Humboldtova je ale i samotná třicítka skutečně rarita. V samotné zoo Praha ale mají jinak mnohem starší zvířecí dědečky a babičky. A asi nikoho nepřekvapí, že mezi největší kmety patří želva.

"Nejstarší obyvatele naší zoo najdeme v Pavilonu velkých želv a je to Eberhard, kterému je určitě přes 90 let, možná i přes 100 let. Tam naši chovatelé usuzují z fotografie z 60. let, kdy už byl tak vzrostlý, že mu muselo být 30," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Ke zkušeným harcovníkům patří i slonice Gulab, které bude letos pětašedesát let. Je tedy vidět, že v Zoo Praha se zvířatům zkrátka mimořádně daří a chovatelé se o ně starají s náležitou láskou a péčí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu