• Načítám...
>

Ve Středočeském kraji chybí ve školkách tisíce míst

  • 28. února 2024,
  • 22:05,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Ve Středočeském kraji v tuto chvíli chybí zhruba dva tisíce míst v mateřských školách pro děti od tří let, ukázala studie, kterou si nechal kraj zpracovat. Výraznou podporou výstavby mateřských škol ve městech a obcích Středočeského kraje by se mělo zamezit budoucím ekonomickým dopadům na státní kasu. Obec jako zřizovatel získá od státu cca 18 400 Kč za umístěné dítě v mateřské školce, což přibližně pokryje provozní výdaje, které jako zřizovatel hradí. Zbývající výnosy z vyššího výběru daní a odvodů se rozpočtou mezi všechny obce v ČR a není zde přímá souvislost pro konkrétní obec.

Reklama

Středočeský kraj si nechal vypracovat studii, která měla zjistit, kolik chybí míst v mateřských školkách. Ze studie vyplývá, že jenom děti od tří let věku by potřebovaly dalších dva tisíce míst, u mladších dětí je ten počet ještě vyšší. Kraj se proto rozhodl, že situaci začne řešit a vybízí stát, aby více podpořil výstavbu školek.

„Kdyby skutečně ty děti chodily do školky a rodiče do práce, tak to pro stát znamená příjmy sto milionů korun ročně, takže stát přichází o sto milionů korun ročně, když ty dětičky nechodí do školky a když jejich rodiče nepracují, takže to je ten můj hospodářský pohled,“ vysvětluje náměstek hejtmanky Středočeského kraje Jiří Snížek (Piráti).

Analýza se zaměřila i na to, kdyby do školky chodily i dvouleté děti. Tam ale chybí hned 7,5 tisíce volných míst a to jsou další peníze, o které stát přichází.

„Já teď budu jednat s ministrem školství, s náměstkem ministra financí, s náměstkyní ministra práce a sociálních věcí, abychom našli nástroje a využili nástroje, které nám dává Evropská unie, abychom ten stav napravili a hlavně, abychom vytvořili mechanismy, které postaví tu kapacitu těch školek i do budoucna s tím, jak bude narůstat populace ve Středočeském kraji,“ říká Jiří Snížek (Piráti), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Vedení kraje už ale nyní vyrazilo do těch nejvíce postižených lokalit, mezi které patří například Mníšek pod Brdy nebo Nový Knín.

„Vzali jsme spolu zástupce spolku Sto skupin, který vytváří dětské skupiny právě na základě Operačního programu zaměstnanost a dalších soukromých dárců, takže tam dochází k nějakým dohodám, aby alespoň ty dětské skupiny za ty evropské peníze vznikaly,“ popisuje Jiří Snížek (Piráti), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Obec jako zřizovatel získá od státu zhruba 18 400 korun za umístěné dítě v mateřské škole, což přibližně pokryje provozní výdaje, které jako zřizovatel hradí. Zbývající výnosy z vyššího výběru daní a odvodů se rozpočtou mezi všechny obce v České republice a není zde přímá souvislost pro konkrétní obec. V současné době nejsou vypsány žádné dotace na rozšiřování kapacit mateřských škol. Podporována je pouze infrastruktura pro dětské skupiny z Národního plánu obnovy financovaného z prostředků Evropské unie. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu