• Načítám...
>

Rothmayerova vila láká na klasicizující modernu

  • 1. března 2024,
  • 9:10,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Rothmayerova vila je nenápadná stavba v Praze - Břevnově, která ale vyniká důmyslně jednoduchou a účelnou architekturou. Navrhl si ji sám architekt Otto Rothmayer. Jde přitom o věrnou kopii vily Stadion ze slovinské Lublaně, kterou si o rok dříve nechal postavit slovinský architekt Jože Plečnik. Tito dva architekti spolu úzce spolupracovali na revitalizaci Pražského hradu a vzájemně se sblížili. Rothmayerova vila vyniká mimo jiné schodištěm, které se jako věžička táhne přes celou záď domu. Uvnitř pak najdete celou řadu vychytávek, které předběhly svou tehdejší dobu.

Reklama

Při toulkách břevnovskými ulicemi můžete narazit i na poměrně zajímavou vilu. Z bočního pohledu jde o obdélníkový dům, zezadu se ale odkryje v podstatě taková věžička, do které je důmyslně umístěno schodiště, které vede středem celého domu. Tento prakticky a dispozičně velmi zajímavě řešený dům patřil architektu Otto Rothmayerovi a jeho ženě Boženě. Rothmayer si vilu sám navrhl a v duchu klasicizující moderny ji nechal vystavět v letech 1928-1929.

"Díky jejich synovi Janovi se z tohoto domu - z té malé, víceméně rozměrově nenápadné vilky stalo takzvané house museum čili pro laiky dům, muzeum, kde je spousta autentických památek na ten jejich život, což bylo přání i jejich syna," řekl Petr Krajči - kurátor Rothmayerovy vily.

Dům má jednoduchou hmotovou kompozici a jde o repliku vily Stadion, která stojí dodnes ve slovinské Lublani, kterou si nechal o rok dříve postavit Rothmayerův spolupracovník na revitalizaci Pražského hradu, architekt Jože Plečnik. Většina předmětů je přitom v Rothmayerově vile původních. Každá z místností je něčím zajímavá, kuchyní nevyjímaje. 

"Zajímavý je samozřejmě dřez, kde se dochovala původní mramorová deska a potom ten Jan byl dlouhá léta zaměstnán v České televizi, měl vzdělání strojírenské, elektrotechnické a vybavil ten dům soustavou čidel, vedení, kontrolek, takže já jsem tomu začal říkat první inteligentní dům ve Střední Evropě," řekl Petr Krajči - kurátor Rothmayerovy vily.

Součástí vybavení domu jsou například i takové důmyslné mechanismy jako třeba kontrolky signalizující odsávání nad plynovým sporákem. Naproti kuchyni pak bydlela architektova žena Božena, o patro výše se nachází hudební pokoj, kde na první pohled upoutají na míru vyrobené dřevěné reproduktory zavěšené na stěně. V posledním patře se pak nachází pracovna samotného Rothmayera. Vila ale nevyniká pouze zevnitř, upoutá i zahradou.

"Neustále se obměňovala, dům byl dostaven 1929 a postupně se zahušťovala a zpřírodňovala a je to zahrada pana kouzelníka, čili byli velmi blízcí přátelé s Josefem Sudkem a ta slavná zátiší různá jsou společným dílem," řekl Petr Krajči - kurátor Rothmayerovy vily.

Vila v duchu moderního klasicismu, nikoli funkcionalismu, jak by si někdo mohl třeba myslet, připomíná selské stavení s jednoduchými výrazovými prostředky. Architektovi a jeho rodině se ve vile bezpochyby dobře žilo a pobyt v ní si užívali. O tom svědčí i řada detailů, které měly pobyt v domě i na zahradě zpříjemnit, jako je originálně řešený skleník, zahradní jezírko anebo vinohrad, kde se myslelo i na kamínky, ze kterých rostlina získávala teplo a díky tomu se jí dobře dařilo. O takovém bydlení si sice řada lidí může nechat jen zdát, ale Rothmayerovu vilu můžete kdykoli navštívit a v rámci komentovaných prohlídek se o ní dozvědět vše potřebné. Její historie a architektonické pojetí je rozhodně zajímavé a stojí za návštěvu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu