• Načítám...
>

Park osvoboditelů v Praze 6 ozdobí nové sochy

  • 20. března 2024,
  • 14:49,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Park generála Lázaro Cárdenase del Rio v městské části Praha 6 se v budoucnu promění. Přibudou tam nové speciální lavičky a především nové sochy, které doplní ty stávající. Z parku se pak stane jakási galerie osobností Latinské Ameriky pod širým nebem. O budoucí podobě parku diskutovali zástupci městské části s veřejností. Setkání proběhlo v přilehlé Základní škole Antonína Čermáka.

Reklama

Městská část Praha 6 v loňském roce rekonstruovala park generála Lázaro Cárdanese del Rio. Zároveň dlouho připravuje projekt parku Liberátorů. Jde o sochy a busty latinskoamerických osvoboditelů, jako byl Benito Juárez, Simón Bolívar nebo Bernardo O'Higgins. Připraveny jsou pak další sochy a projekty.

„Nejdříve to projednáme s veřejností a až podle toho, na čem se dohodneme, tak to budeme potom prezentovat dále. Ale samozřejmě je tady připravený projekt společně s brazilskou ambasádou v souvislosti se zakladatelem města Brasília, kterým byl Juscelino Kubitschek de Oliveira, tak ten by tu měl mít bustu a další,“ vysvětluje radní pro kulturu, sport a volný čas a bezpečnost Jan Lacina (STAN).

Veřejnost se mohla k projektu vyjádřit v rámci diskuse v přilehlé Základní škole Antonína Čermáka. 

„Koncept se mi nelíbí, veřejnost nebyla informovaná dostatečně předem a prakticky vůbec. Podle mě to nemá žádnou koncepci, je to rozmísťování soch halabala v prostoru a městská část nemá možnost ovlivnit, jak ty sochy vypadají, protože jsou darem od jednotlivých zastupitelských úřadů,“ myslí si občanka městské části Praha 6 Lucie Váchová.

„Co se týče té myšlenky těch soch liberalistů na tomto území, tak to je už tradiční, takže to mi nějak nevadí, uměleckou hodnotu těch soch nijak neposuzuji, ale jde mi spíše o to rozmístění a nějakým způsobem o to, aby člověk park využíval tím způsobem, že se k těm sochám nějak dostane a je schopen ho projít z jedné strany na druhou,“ domnívá se občan městské části Praha 6 Jiří Domlátil.

Park vznikl původně podle konceptu profesora Antonína Engela. V 70. letech minulého století v parku přibily sochy osvoboditelů Jižní Ameriky. Praha totiž neměla prostory, kam by je dala a tak využila tento park. Jednou z nejzajímavějších je socha Moai z Velikonočního ostrova.

„My jsme to dostali jako dar od Chillanů, je to samozřejmě odlitek, originál by nám nedali a samozřejmě, že pukao, ten klobouk, který symbolizuje vlasy, tak ten už tam nebyl, tak jsme oslovili pana Pavla Pavla a on nám odlil nový,“ uzavírá Bohumil Beránek, vedoucí Oddělení koncepce strategického a územního rozvoje městské části Praha 6.

Soch latinsko-amerických osvoboditelů přibude, otázka už jen zůstává, kolik jich bude a koho budou symbolizovat. Park zároveň po revitalizaci ozdobí fontány a speciální lavičky, které jsou napuštěny vodou a pak připomínají lodě, což ocení zejména děti. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu