• Načítám...
>

Praha dá 34 milionů na sochy v metru a Dvorecký most

  • 2. dubna 2024,
  • 22:36,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražský magistrát dá Galerii hlavního města Prahy 34 milionů korun na dvě umělecká díla, která vzniknou ve vestibulu stanice pražského metra Florenc a pod nově vznikajícím Dvoreckým mostem, který propojí Prahu 4 a Prahu 5. Přidělení dotace schválili začátkem dubna pražští radní.

Reklama

34 milionů korun investuje Praha do nákupu dvou uměleckých děl. Ta mají být umístěna na vznikající Dvorecký most a do vestibulu stanice metra Florenc.

,,Ve stanici metra Florenc vznikne světelné dílo Synapse v rámci projektu Světlo pro metro. Stanice metra Florenc nyní prochází velkou rekonstrukcí, tak je nanejvýš vhodné pokračovat v tom návratu uměleckých děl do veřejného prostoru, zejména tedy do těch dopravních lokalit, které jinak působí trochu neutěšeně," řekl náměstek pražského primátora, Zdeněk Hřib (Piráti). 

Světelné dílo Synapse uspělo v soutěži vypsané Galerií hlavního města Prahy a pražským Dopravním podnikem. Dílo vznikne v pasáži spojující severní a jižní vestibul stanice Florenc. Instalace, která bude zaznamenávat pohyb cestujících, město přijde na zhruba 18 milionů korun. O téměř tři miliony levnější pak budou sochy pro Dvorecký most.

,,Tam mají být usazeny takové lampy, jako sousoší do okolí toho Dvoreckého mostu a ta částka, která byla uvolněna na Kinterovo sochy, dosahuje částky 15 milionů korun. Rada hlavního města tak dnes v součtu uvolnila na tato dvě kulturní umělecká díla 34 milionů korun," vysvětlil náměstek primátora hlavního města, Jiří Pospíšil (TOP 09).

,,Ta doprava tedy není jenom o přemisťování z místa A do místa B, ale mělo by se tak dít v nějakém estetickém prostředí," doplnil Hřib.

V prostoru pod mostem tak bude několik uměleckých děl zahrnujících například betonovou neo-kubistickou skulpturu, industriální zvětšeninu lustru nebo instalaci se 120 veřejnými světly z celého světa. Samotný Dvorecký most začalo hlavní město stavět v září 2022, stavba za asi 1,1 miliardy korun má být hotová ve druhé polovině příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu