• Načítám...
>

Praha otevřela novou lávku na Rajské zahradě

  • 2. dubna 2024,
  • 17:07,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Za účasti představitelů hlavního města a dalších hostů byla v úterý 2. dubna 2024 oficiálně zprovozněna lávka u stanice metra Rajská zahrada v Praze 14. Díky této stavbě vzniklo pohodlné a rychlé propojení pro pěší mezi metrem a nedávno vybudovanou železniční zastávkou, ale i bezpečný průchod oblastmi Kyje – Hutě přes trať a frekventovanou Chlumeckou ulici. Součástí slavnostního otevření lávky bylo také představení nových prvků navigačního systému Čitelná Praha v okolí.

Reklama

Chodci jsou nejzranitelnějšími účastníky dopravy a proto je nezbytné a důležité pro ně vytvářet bezpečnou a pohodlnou infrastrukturu. Toho si je dobře vědomé i hlavní město Praha a proto také v městské části Praha 14 otevřelo novou lávku na Rajské zahradě.

„Otvíráme novou lávku, která bude propojovat část Hutě se zbytkem Kyjí tady na Praze 14. Jde vlastně o propojku ze zastávky vlaku Rajská zahrada se stanicí metra Rajská zahrada,“ vysvětluje náměstek primátora hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Železniční zastávka byla v místě dokončena teprve nedávno a na Čtrnáctce na ni čekali opravdu hodně dlouho.

„Ta trať, která zde vede, zde funguje od roku 1873, to znamená už 150 let, ale teprve v loňském prosinci zde poprvé začaly zastavovat vlaky, což je samozřejmě obrovský přínos pro naše občany, kteří se vlakem dostanou do centra za pouhých 12 minut,“ vyzdvihuje místostarostka městské části Praha 14 Soňa Tománková (NAŠE Čtrnáctka). 

V zastávce bude zastavovat celkem pět spojů. A aby se lidé v okolí stanice metra a vlakové zastávky správně orientovali, k tomu jim má napomoci nový navigační systém Čitelná Praha. 

„To jsou ty nové navigační cedule, které pomáhají lidem, zejména tedy pěším, najít co nejrychlejší cestu městem. Tady testujeme například ten nový totem, který támhle vidíte na tom rožku, který označuje tu železniční stanici. Uvidíme, co na to budou lidé říkat a podle toho budeme když tak v tom projektu postupovat dále,“ uzavírá náměstek primátora hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Cena lávky se vyšplhala na 82, 6 milionů korun a stavěla se poměrně dlouho. Ještě déle se ale připravovala. Samotná železniční zastávka byla otevřena už v prosinci loňského roku, ale po lávce se na ni lidé mohli dostat až teď začátkem dubna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu