• Načítám...
>

Galerie Tančící dům láká na taneční soutěžní kostýmy

  • 4. dubna 2024,
  • 21:22,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Galerie Tančící dům láká na výstavu originálních kostýmů z mimořádně populární taneční soutěže. Výstava s názvem ,,Šaty, které tančí" potrvá až do 19. května 2024 a připomene šaty a další kostýmy slavných účinkujících, jako jsou Jana Plodková, Anna Polívková, Ondřej Brzobohatý nebo Jiří Dvořák.

Reklama

Téměř šedesát originálních tanečních kostýmů ze známé televizní soutěže si mohou prohlédnout návštěvníci výstavy ,,Šaty, které tančí", která probíhá v prostorách Tančícího domu v Praze.

"Výstava se rozkládá ve dvou patrech Tančícího domu a můžete na ní vidět více než 60 kostýmů od českých návrhářů, kde jsou ukázány různé materiály z jednotlivých řad a typů kostýmů, máme zde vzorky materiálů, na které si můžete sáhnout, ať to byla plavkovina, tyl, satén nebo různé jiné materiály, které běžně nejsou k vidění," řekl Robert Vůjtek - mluvčí Tančícího domu v Praze.

Výstava tak připomíná kostýmy, ve kterých v soutěži tančily známé osobnosti jako třeba Jana Plodková, Anna Polívková, Ondřej Brzobohatý, ale i ty, ve kterých se objevili samotní moderátoři.

"V prvním suterénu můžete vidět kostýmy od Tatiany Kovaříkové a dalších českých návrhářů, které byly v typu kvality haute couture, zároveň zde můžete vidět kostýmy od Terezy Kostkové," řekl Robert Vůjtek - mluvčí Tančícího domu v Praze.

K nejprecizněji provedeným šatům pak patří ty, které oblékla Adriana Mašková, která se jako profesionální tanečnice prestižní soutěže zúčastnila hned třikrát.

"Jedny z takových těch nejvíce pracných byly tyto žluté šaty, které měla na sobě Adriana Mašková a když jsme se bavili s návrháři, kteří tyto šaty vyráběli, říkali, že jednotlivá peříčka a jednotlivé části, ať jsou to ty kamínky na tom, jsou ručně přišívané a ty hodiny práce jsou neskutečné," řekl Robert Vůjtek - mluvčí Tančícího domu v Praze.

K vidění je i kostým Heleny Vondráčkové, ve kterých tančila v polské verzi televizní soutěže v roce 2007.

"Zapůjčila sem kostým z polské StarDance, protože Helena Vondráčková je jediná česká umělkyně, která vystupovala ve dvou StarDance, a to polské a slovenské," řekl Robert Vůjtek - mluvčí Tančícího domu v Praze.

Taneční šaty musí často splňovat přísná kritéria. Pestrobarevné kostýmy jsou tak dílem výhradně špičkových českých návrhářů.

"Na těch kostýmech, které zde můžete vidět, se podílela Hanna Hill, Klára Nademlýnská, Tatiana Kovaříková a mnoho dalších. Ty ukázky té vysoké krejčoviny znamenají to, že je to velmi kvalitní materiál, vše je dělané ručně," řekl Robert Vůjtek - mluvčí Tančícího domu v Praze.

Návštěvníci si pak mohou prohlédnout také původní nákresy šatů od návrhářů, které předcházely samotné realizaci.

"Návštěvníci u části exponátů, části šatů mohou vidět rozkreslení a návrhy těchto kostýmů, jak vznikaly, jak ten jednotlivý postup šel krok za krokem až do té finální podoby, kterou zde můžete vidět," řekl Robert Vůjtek - mluvčí Tančícího domu v Praze.

Na výstavě pak nechybí ani doplňky.

"Zde můžete vidět nejen taneční boty, ale můžete zde vidět i doplňky, ať to byly náušnice, náramky, které jsou vyrobeny podle návrhů českých návrhářů, ale dělali je většinou šperkaři z Jablonce nad Nisou," řekl Robert Vůjtek - mluvčí Tančícího domu v Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu