• Načítám...
>

Na Malou Stranu by se mohla vrátit socha maršála Radeckého

  • 5. dubna 2024,
  • 16:12,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Vedení Muzea paměti 20. století uspořádalo diskuzní seminář k návratu sochy maršála Josefa Václava Radeckého na Malostranské náměstí v Praze. Akce se i za účasti zástupců hlavního města začátkem dubna uskutečnila v Rezidenci primátora hl. m. Prahy.

Reklama

Po více jak 105 letech by se na Malostranské náměstí v Praze 1 mohla vrátit socha českého šlechtice a rakouského maršála Josefa Radeckého. Muzeum paměti 20. století proto v Rezidenci pražského primátora uspořádalo diskuzní seminář za účasti veřejnosti a vedení hlavního města.

"Je to jedna z nejkrásnějších soch tohoto typu, které pro pražský intravilán vznikly, je škoda, že byla z určitých historických důvodů odstraněna, pokud se vše dobře podaří a socha bude umístěna zpátky, tak si myslím, že to bude výhra pro centrum," řekla Terezie Radoměřská (TOP 09), starostka Prahy 1 a členka správní rady Muzea paměti XX. století.

Maršálův pomník od profesora Christiana Rubena byl na Malostranském náměstí odhalen v roce 1858, kde stál až do roku 1919. Řada odborníků veřejnou plastiku označuje za jednu z nejkvalitnějších, které u nás v 19. století vznikly. O její návrat tak dlouhodobě usiluje i náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil.

"Já jsem přesvědčen, že maršál Radecký je natolik mimořádná osobnost našich a evropských dějin 19. století, že je škoda, že jeho socha zmizela v Lapidáriu a ten druhý důvod je, že ta socha je natolik kvalitní, je to tak mimořádné umělecké dílo a Praha nemá tolik exteriérových venkovních soch, tak je škoda, že v naší krásné Praze máme náměstí, kde by ta socha mohla stát a ta socha tam nestojí," řekl Jiří pospíšil (TOP 09) - náměstek primátora hlavního města.

Na náměstí by se ale podle představ Pospíšila nevrátil originál sochy, který je uložen v Lapidáriu Národního muzea, ale jeho odlitek. Důvodem je to, že zástupci muzea nechtějí originál vystavit povětrnostním vlivům.

"Tím, že je zachován originál, tak jsme schopni udělat hodnověrnou repliku. Já budu chtít dát na radu hlavního města tisk, který, pokud projde, by nám dal za úkol, mně a Galerii hlavního města Prahy, připravit trošku krajní projekt, jak by se ta socha případně odlévala nebo jak by se vytvářela kopie této sochy, co by to stálo a kolik by to zabralo času," řekl Jiří pospíšil (TOP 09) - náměstek primátora hlavního města.

Socha by stála na novém podstavci, na kterém by podle Pospíšila byly edukativní texty o osobnosti rakouského maršála a jeho roli v dějinách. Namísto původního místa, kde je nyní tramvajová trať, by navíc plastika stála ve středu dolní části náměstí, kde se dříve nacházelo parkoviště.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu