• Načítám...
>

Výstava odkrývá myšlenkové pochody Franze Kafky

  • 5. dubna 2024,
  • 0:14,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Pražský rodák Franz Kafka je jedním z klíčových autorů kulturního světa 20. století. Výstava KAFKAesque v Centru současného umění DOX se zaměřuje na reflexi Kafkova díla a poetiky v současném výtvarném umění. Výstava KAFKAesque, která se koná v rodném městě Franze Kafky v Praze, při příležitosti stého výročí jeho smrti představí díla mezinárodně uznávaných umělců, pro něž díla Franze Kafky zůstávají inspirací. Výstavu doprovodí řada akcí, včetně literárních čtení, filmových projekcí či koncertů. Potrvá až do 22. září.

Reklama

Centrum současného umění DOX aktuálně zve na jedinečnou výstavu věnovanou pražskému rodákovi, ale jinak německy píšícímu a světově proslulému autorovi Franzi Kafkovi. Výstava nese název KAFKAesque a zaměřuje se na reflexi Kafkova díla a poetiky v současném výtvarném umění. Podílelo se na ní více než třicet předních českých i zahraničních umělců, kteří svými díly vyjadřují svůj vztah ke Kafkovi. Jak je to vidět například při pohledu na velkoplošný murál.

"Je to murál od Josefa Bolfa, to je už velmi úspěšně známý český umělec, výtvarník, malíř a tady zjevně pan Bolf vnímal Kafku jako člověka, který se zabýval nebo velká část jeho díla se vztahuje k utrpení," řekl Leoš Válka - ředitel Centra současného umění DOX.

Jde ale především o utrpení vnitřní, se kterým souvisí komunikační zmatek, nedorozumění, neustálý pocit dozoru a pronásledování. Do kafkovského světa dobře zapadá i originální skelet jelena, kterého lidé mohou naplnit nenávistí a on na to podle toho reaguje.

"Reaguje na veřejný prostor, v podstatě na tweety, vyhodnocuje je pomocí speciálního algoritmu na škále od 1 do 8 a čím jsou ty tweety nenávistnější, tak tím rychleji se ten jelen pohybuje a tím začíná divočet," řekl Leoš Válka - ředitel Centra současného umění DOX. 

A protože Kafka byl autorem opravdu světovým, tak ovlivnil i řadu zahraničních umělců. Mezi jeho velké fandy patří i známý americký filmař David Lynch, který se vedle filmové tvorby věnuje i skládání hudby a malování obrazů. A právě ty s motivy Franze Kafky pro výstavu zapůjčil.

"Ten dojem, který si z toho divák odnáší, je opravdu takového zmaru, pustoty a zoufalství, jsou to skoro až takové apokalyptické výjevy, ta krajina nebo ty detaily působí opravdu dost depresivně," řekl Leoš Válka - ředitel Centra současného umění DOX.

Na své si ale přijdou i obdivovatelé českého umění a českých umělců. Do svých děl totiž nechává nahlédnout i jeden z předních českých sochařů a malířů Jaroslav Róna, který se rovněž podílel coby návrhář dekorací na filmovém zpracování Kafkova románu Amerika v režii Vladimíra Michálka.

"Je tady zastoupen několika velkými obrazy, to jsou 4 zásadní velká díla, která se přímo vztahují k tvorbě Kafky, ale také tady má celý cyklus drobných grafik, jsou to černobílé jemné grafiky, ale mají obrovskou sílu," řekl Leoš Válka - ředitel Centra současného umění DOX.

Monumentální instalaci pak tvoří série amplionů, které odkazují ke Kafkově románu Zámek.

"Z těch amplionů se line střídavě monolog v angličtině, němčině a češtině, ty monology se prolínají, takže je to taková docela zajímavá kakofonie a do toho občas vybuchuje takový pochod," řekl Leoš Válka - ředitel Centra současného umění DOX.

Výstava se nesnaží pojmout Kafkovu tvorbu dokumentárním stylem, snahou bylo sezvat tvůrce z celého světa, pro které Kafka představuje zásadní postavu literatury 20. století, který ovlivnil v podstatě vše, co následovalo po něm. Díla jsou navíc doprovázena jejich komentářem, který vysvětluje, co je k zájmu o Kafku vedlo. Přesvědčit se o tom můžete osobně v Centru současného umění DOX, a to až do 22. září, kdy výstava KAFKAesque končí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu