• Načítám...
>

V Čakovicích otevřeli Komunitní centrum Sýpka

  • 4. dubna 2024,
  • 22:26,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Čakovice mají nové komunitní centrum. Dostalo název Sýpka a vzniklo přestavbou chátrající budovy, která kdysi sloužila právě jako sýpka obilí. Místo zvažovaného zbourání se nakonec městská část rozhodla pro rekonstrukci s tím, že nový objekt bude sloužit jako místo setkávání pro všechny generace od té nejmladší až po tu nejstarší s pestrou nabídkou nejrůznějších programů. Kromě centra samotného je v plánu zkultivovat i okolí, kde se za pěkného počasí mají například promítat filmy.

Reklama

S cílem vytvořit místo, kde se budou setkávat lidé všech generací, vzniklo v městské části Praha - Čakovice přestavbou z chátrajícího objektu zcela nové Komunitní centrum Sýpka, u jehož otevření nás přivítal místostarosta Čakovic Alexander Lochman.

"Hlavní část programu je pro děti do 5 let a pak veliká část programu je taktéž pro seniory a mezi tím najdeme spoustu aktivit, jako je komunitní pečení, kurzy jógy a nebo například tam děláme poradenskou činnost, psychologicko-poradenskou činnost, kterou provozujeme v Čakovicích již několik let," řekl Alexander Lochman (Pro Prahu Čakovice) - místostarosta MČ Praha - Čakovice.

Centrum své jméno nedostalo jen tak náhodou, opravdu se totiž v minulosti jednalo o skutečnou sýpku, což potvrzují i symbolicky vyobrazené obilné klasy na fasádě domu.

"Je to právě jedna z historických budov tady ve starých Čakovicích a my jsme ten název ponechali, byť v mezičase tady i bydleli lidi, sýpka je prázdná cca 15 let a my jsme zhruba před 10 lety začali přemýšlet, jak naložit s touto komplikovanou budovou," řekl Alexander Lochman (Pro Prahu Čakovice) - místostarosta MČ Praha - Čakovice.

Ve hře bylo i zbourání objektu, k čemuž ale nakonec naštěstí nedošlo. Architekty čekal nesmírně náročný úkol, stavba je totiž poměrně dlouhá a úzká a popasovat se s atypickými prostory pro ně byla skutečná výzva.

"Oni ten prostor rozšířili, vytvořili tam takové vzdušné schody, které budou sloužit i na sezení v případě promítání, protože tady se také plánuje promítání a právě tu úzkou nudli dokázali rozšířit tak, že se to de facto stává velmi užitečným prostorem," řekl Alexander Lochman (Pro Prahu Čakovice) - místostarosta MČ Praha - Čakovice.

Co se ale týče prostoru okolního, tak ten je ještě nedodělaný a na své zušlechtění teprve čeká, i to je ale v plánu.

"V mezičase chceme zpevnit část těchto ploch, které jsou travnaté nebo budou travnaté, k tomu, abychom tam dali pergolu a mohli tam dělat například letní představení," řekl Alexander Lochman (Pro Prahu Čakovice) - místostarosta MČ Praha - Čakovice.

Ohledně vedlejšího pozemku je situace složitější. Tam je totiž napřed nutné domluvit se s jeho vlastníkem na odstranění zdi, která aktuálně prostor rozděluje. Snahou je, aby jeho investice byla začleněná do prostoru. Financování projektu komunitní centra jako takového pak zajistila Evropská unie.

"38 milionů bez DPH, z toho 10 milionů investovala městská část, 27 milionů jsme dostali jako dotaci z hlavního města Prahy a OP PPR, což je Operační program - Pól růstu, z něho jsme získali 9 milionů korun, dohromady je to 46 milionů korun," řekl Alexander Lochman (Pro Prahu Čakovice) - místostarosta MČ Praha - Čakovice.

Komunitní centrum Sýpka dodalo Čakovicím venkovský charakter, jak tomu bývalo kdysi. Místní jsou zároveň poměrně komunitně založení a velmi rádi se vzájemně schází. Nové komunitní centrum jim k tomu nabídne jedinečnou příležitost. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu