• Načítám...
>

Sloní bratři opouštějí pražskou zoo

  • 7. dubna 2024,
  • 9:51,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Pražská zoo se oficiálně rozloučila se slony indickými Maxem a Rudim. Ti se tu před osmi lety narodili. Jsou skoro dospělí a museli jim proto najít nové domovy v jiných evropských zahradách. Max bude žít v Belgii, Rudi zase v Itálii.

Reklama

Sloní bratři Max a Rudi z pražské zoo budou mít už brzy nové domovy. Oba sloni, kteří byli počati i narozeni tady u nás, už dosáhli téměř dospělosti a právě proto jeden poputuje směr Belgie a druhý se vydá o něco později směr jih - do Itálie.

"Pro mě osobně je ten jejich příběh o to silnější a významnější, že matkami jsou Tamara a Janita, dvě slonice, které jsme získali na Srí Lance v době, kdy jsme neměli žádné slonice, které by mohly mít mláďata, tak jsme o to začali usilovat a s českou diplomacií, s českými obchodníky se nám podařilo Tamaru a Janitu dokonce srílanským vojenským Herculesem přivést sem do Prahy," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

"Oba dva tito sloni jsou první slůňata, která se tady narodila, která se tady počala přímo v Praze, takže jsou to svým způsobem pro nás trochu VIP jedinci, takže si určitě zaslouží rozloučení. Rudi nás opustí ještě v průběhu dubna, pojede do skupiny samců v italské Pombii, Max u nás ještě nějakou dobu setrvá, ale na začátku léta bude odjíždět také," řekl Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Max a Rudi žili v posledních letech v Zoo Praha po boku dospělého samce a otce Rudiho Ankhora. Ten se oba troufalé mladíky nebál umravňovat a právě díky jeho klidné a trpělivé povaze mohli mladí sloní samci v pražském Údolí slonů zůstat poměrně dlouho.

"Tady především ten jejich odchod umožní to, aby tu bylo další slůně, čili když se ptáte, kdo je vystřídá, tak já doufám, že se ta skupina rozroste časem o další slůně," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Rozloučit se s bezmála osmiletými sloními samci přišlo obrovské množství lidí a samozřejmě nechyběl ani dárek na rozloučenou. Ten pro ně přichystalo vedení zoologické v travnatém výběhu Údolí slonů u restaurace Gulab.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu