• Načítám...
>

Nové realismy ukazují život smetánky i dělníků

  • 13. května 2024,
  • 14:25,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Ve druhém patře Městské knihovny na Mariánském náměstí v Praze aktuálně probíhá výstava s názvem Nové realismy, která se zaměřuje na práce umělců z let 1918 - 1945. Na návštěvníky čeká více než tři sta děl, a to od obrazů, fotografií, soch až po krátkometrážní filmy. Jeden z nich pochází například od nestora českého filmu - Otakara Vávry. Dozvíte se mimo jiné, že třeba spisovatel Karel Čapek miloval kaktusy a také je rád fotografoval. Výstava zároveň zachycuje každodenní život bohatých i chudých v meziválečné éře.

Reklama

Nové realismy, tak zní název aktuální výstavy Galerie hlavního města Prahy, kterou můžete navštívit ve druhém patře Městské knihovny na Mariánském náměstí. Zaměřuje se na práce českých i zahraničních umělců v letech 1918 - 1945. K vidění je zde více než tři sta uměleckých děl. Od maleb, fotografií až po krátkometrážní filmy.

Výstava se například věnuje také českým Němcům. K vidění jsou zde ale i díla od Jana Zrzavého nebo Františka Muziky. Za pozornost pak určitě stojí  malba Zátiší s kaktusy od Ilony Singer, neboť kaktusy zároveň výstavu symbolicky charakterizují. Znázorňují určitou měšťanskou idylku a klid. Vášnivým sběratelem kaktusů byl i spisovatel Karel Čapek, kterého na výstavě prezentují fotografie z jeho knihy Dášeňka čili život štěněte. 

Výstava je tematická a rozdělena do několika částí. Tvůrci se snažili ve svých dílech zachytit jak společenskou smetánku, tak úděl pracující třídy a dělníků.

K vidění je zde také několik filmů, ať už v původní podobě a nebo po stylovém moderním zásahu současného tvůrce filmových trailerů, který film sestříhal velmi dynamicky, ale zároveň využil hudbu Jaroslava Ježka, která se ve filmu objevuje a která se rozléhá celou výstavou.

Výstava Nové realismy je v Mariánské knihovně pro návštěvníky k dispozici až do 25. srpna a je určena všem, kteří rádi vyhledávají obrazy s myšlenkou, důrazem na detail a každodenní realitu lidí meziválečné vyšší společnosti i sociálně slabších vrstev.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu