• Načítám...
>

Výstava prezentuje Vietnam blízký i vzdálený

  • 14. května 2024,
  • 14:47,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Vietnamci tvoří v Česku už po několik generací výraznou menšinu. Známe je díky nakupování, stravování a dalším aktivitám, ve kterých se pohybují. V Česku se řada Vietnamců už narodila, chodí do českých škol a umí výborně česky. Přesto ale zemi, ze které pochází, známe dost často málo a jejich kulturu ještě méně. Náprstkovo muzeum proto uspořádalo výstavu s názvem: Vietnam blízky a vzdálený. Jednak chce návštěvníkům přiblížit vietnamskou komunitu u nás a zároveň chce Vietnam, tuto asijskou zemi, představit, a to včetně její kultury a tradic.

Reklama

Vietnam blízký a vzdálený, to je název výstavy, který zvolili její autoři a návštěvníkům se představí v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur. Název zároveň poměrně jasně ukazuje na vztah nás Čechů k Vietnamcům. Ti v Česku žijí už po několik generací a jsou nám poměrně dobře známí. O zemi, ze které pochází a o jejich kultuře toho ale naopak většinou až tak moc nevíme. 

"Ta výstava má takové tři části. První, ve které se nyní nacházíme, se věnuje tomu vzdálenému Vietnamu, jeho historii a kultuře. Druhá část, ta se věnuje takovému českému poznávání Vietnamu, česko-vietnamským vztahům. A třetí, poslední část se věnuje vietnamské komunitě tady a teď," popisuje Ondřej Crhák, autor výstavy.

Autoři se snažili výstavu pojmout jako jakousi cestu k vietnamské menšině v Česku. Návštěvníci se mohou seznámit s vietnamskými dějinami a jejich tradiční kulturou. 

"Je to taková velká směs vlivů, protože Vietnam je vlastně tak napůl cesty mezi Indií a Čínou. Takže vlastně celý ten poloostrov té Zadní Indie je místo střetávání. Najdeme to i ve Vietnamu, protože tam najdeme hodně věcí z čínské kultury jako konfucianismus nebo nějaké vizuální prvky. Ale najdeme tam třeba také velký budhistický vliv," upozorňuje Ondřej Crhák, autor výstavy.

Asi nejzajímavější částí výstavy je ta, která se zaměřuje na vietnamskou komunitu u nás. Tvoří ji unikátní výpovědi Vietnamců, kteří v rozhovorech mluví o sobě, Češích, jak se jim u nás žije a veřejně známé vietnamské osobnosti pak mluví o stereotypech, které mnozí Češi stále vůči Vietnamcům mají. 

Za pozornost ale stojí i druhá část výstavy, konkrétně jeden předmět, který se v ní nachází. 

"Z hlediska toho, co se do muzeí dostává, je to zajímavé. Kus amerického letadla sestřeleného nad Vietnamem. Byl v takové krásné dřevěné skřínce darované československé vládní delegaci u příležitosti jejího příjezdu do Vietnamu, s tím, že to letadlo bylo sestřeleno den předtím," upozorňuje Ondřej Crhák, autor výstavy.

Na výstavě si můžete prohlédnout i ukázku z české počítačové hry Vietcong, která se dočkala ještě jednoho pokračování a uznání se ji dostalo jak u nás, tak v zahraničí. Pokud vás zajímá vietnamská kultura, případně chcete více poznat vietnamskou menšinu, detailně zpracovaná výstava Vietnam blízký i vzdálený vás určitě nezklame. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu