• Načítám...
>

Měsíční gorilí holčičku z pražské zoo pokřtila britská bioložka

  • 12. května 2024,
  • 20:44,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Druhou květnovou sobotu v pražské zoo proběhly dvoje křtiny. Ty první patřily českému překladu dětské knihy o luskounech od autorky a známé britské bioložky Jane Goodallové. Ta se současně stala kmotrou mladšího ze dvou mláďat goril nížinných. V Rezervaci Dja pak ředitel zahrady Miroslav Bobek prozradil, že se jedná o samičku. Goodallová jí vybrala jméno Gaia.

Reklama

Mladší ze dvou gorilích mláďat z pražské zoo, které se narodilo samici Kijivu před měsícem, je samička. Druhou květnovou sobotu to v Rezervaci Dja prozradil ředitel zahrady Miroslav Bobek. Gorilí holčičku pak pokřtila známá britská bioložka Jane Goodallová. Ta mláděti vybrala jméno Gaia.

"Pro to první mládě jsme požádali africké kamerunské děti, aby navrhly jména. Pak se složitě vybíralo. My jsme z toho výběru předvybrali jedno to jméno, kdyby Jane nic nenapadlo, ale to se samozřejmě nestalo, že by Jane nic nenapadlo, takže hned, jakmile přijela, tak se mě zeptala, jestli mi nebude vadit, když to jméno bude Gaia a já jsem řekl, že jsme domluveni, že to bude Gaia," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Devadesátiletá přírodovědkyně velkou část své kariéry věnovala studiu chování šimpanzů v Tanzanii. Přednášela v mnoha zemích a navštívila i Českou republiku, kam se prý ráda vrací.

"Jane je v Zoo Praha už potřetí, poprvé ji sem přivedl zájem o náš projekt Toulavý autobus, který se v Africe zaměřuje na vzdělávání dětí, na osvětu a zprostředkovaně na ochranu goril a dalších zvířat. Navázali jsme spolu velmi přátelský vztah, takže se sem ráda vrací," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Goodallová před pavilonem Dja pokřtila také český překlad své knihy Pangolina, který má šířit povědomí o ohrožených luskounech. Jednu z knih pak také nečekaně vydražila.

"Vyhlásila tady dražbu té jedné knížky, kterou jsme přeložili a úplně bezprostředně to proběhlo, že jsme vydražili její knížku. Zkrátka ví, jak na to," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

"Vydražili jste ji za 30 tisíc, kam ty peníze půjdou?"

"Jane tu dražbu vyhlásila a v zásadě je to ve prospěch našeho sbírkového konta Pomáháme jim přežít," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Luskouni totiž patří k velmi ohroženým druhům zvířat. Často stávají oběťmi pytláků, kteří je loví je pro jejich údajně léčivé šupiny a maso, jež je považované za luxusní delikatesu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu