• Načítám...
>

Praha umístí k plastice na Andělu dodatkovou tabulku

  • 13. května 2024,
  • 15:13,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

K plastice Moskva-Praha, která se nachází ve stanici metra Anděl, Praha doplní informační tabulku. Ta poskytne informaci, že ČSSR byla okupována SSSR a znázorňované přátelství mezi zeměmi bylo propagandistickým tvrzením. V polovině května to na tiskové konferenci oznámili zástupci vedení hlavního města.

Reklama

Bronzová plastika s nápisem Moskva-Praha, která se nachází ve vestibulu stanice metra Anděl, dostane doplňkovou tabulku. Jejím prostřednictvím chce vedení Prahy doplnit informaci, že tehdejší Československo bylo okupováno Sovětským svazem a přátelství mezi oběma zeměmi bylo součástí propagandy.

,,V roce, kdy se to stavělo, což bylo 1985, jsme tady byli okupování Sovětským svazem a ta legenda o československo-sovětském přátelství byla vnuceným narativem sovětské okupační moci. A protože Rusko jako nástupnický stát Sovětského svazu pokračuje ve stejných kolejích, tak si myslím, že nastal čas i na proměnu tohoto díla," řekl Zdeněk Hřib (Piráti), náměstek primátora hl. m. Prahy.

Magistrát tak společně s Dopravním podnikem a Galerií hlavního města Prahy připravují výtvarnou soutěž, která ploše s reliéfem určí novou podobu.

,,Většina členů rady je pro to tu plastiku neodstraňovat, ale nechat umělce, aby na ní reagovali a aktualizovali ji. To znamená, uvidíme, zda třeba někteří navrhnou její odstranění, částečné odstranění, zapojení do nějakého jiného uměleckého konceptu. Myslím, že takto je to správné a takto se k tomu má přistupovat," řekl Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora hl. m. Prahy.

V první fázi by tak město mělo k plastice umístit doplňkovou tabuli. Následně pak má Galerie hlavního města vypsat soutěž, do které se budou moci přihlásit umělci.

,,Mým cílem bude, a tak vnímám atmosféru na radě, udělat ta pravidla co nejširší, aby opravdu záleželo na umělcích, ne na politicích, jak si s touto propagandistickou věcí, uměleckým dílem poradí a co navrhnou. To znamená umělci budou reagovat na propagandistické umělecké dílo," doplnil Jiří Pospíšil.

Podle primátorova náměstka Zdeňka Hřiba by pak doplňková tabule měla být k plastice na Andělu umístěna zhruba do čtrnácti dnů, tedy přibližně do konce května. Plastika ve vestibulu stanice metra Anděl se nachází u výstupu Na Knížecí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu