• Načítám...
>

Praha koupí dům pro účely tréninkových bytů

  • 14. května 2024,
  • 17:42,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražský magistrát plánuje koupit v Praze 7 od soukromého majitele bytový dům na rohu ulic Korunovační a Jana Zajíce. Využít ho chce ke zřízení takzvaných tréninkových bytů pro rodiny s dětmi v sociální a finanční tísni. Dnes o tom podle vyjádření náměstkyně primátora pro sociální oblast Alexandry Udženiji rozhodli městští radní. Nákup ještě budou schvalovat zastupitelé. Podle dřívějších informací magistrát za nemovitost zaplatí 123,3 milionu korun.

Reklama

Porozumět náležitostem nájemní smlouvy a v praxi si pak nacvičit i její uzavření. K tomu má rodinám ve finanční tísni sloužit takzvaný tréninkový bytový dům. Objekt na rohu ulic Korunovační a Jana Zajíce v Praze 7 koupí magistrát za 123 milionů korun.

,,Nejedná se o klasické sociální bydlení, ale jsou to tréninkové byty. To znamená, že je to něco mezi azylovým domem a opravdu tou skutečnou nájemní smlouvou, kde s těmi lidmi opravdu někdo projde tu cestu tak, aby byli schopni uzavřít tu nájemní smlouvu, až se uvolní byt v našem portfoliu," vysvětlovala Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně pražského primátora pro sociální oblast.

Tréninkové byty bude provozovat městská příspěvková organizace Centrum sociálních služeb Praha. Byty pak budou určeny především rodinám s dětmi. Město má dnes totiž jen jeden azylový dům, který je přijímá. 

"Většinou se bude jednat o rodiny, nejenom matky s dětmi, ale i rodiny. Protože dnes máme pouze jeden azylový dům, kde přijímáme kompletní rodiny. Stává se také, že to nejsou jen matky samoživitelky a tak dále, ale jsou to někdy i celé rodiny, které přijdou o bydlení, takže se tady bude opravdu jednat o to, abychom tu rodinu zcelili a aby oni mohli jít dál," doplnila Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně pražského primátora pro sociální oblast.

Praha se v posledních letech kvůli vysokým cenám bydlení potýká s bytovou krizí. Samotný magistrát v současnosti spravuje asi 7 000 bytů, dalších přibližně 23 tisíc mají svěřeny městské části. Po roce 1991 pak přešlo do majetku metropole asi 194 tisíc bytů. Následovaly ale privatizace, které městský fond zredukovaly o více než 80 %. Vedení města chce počet městských bytů opět navyšovat a zajistit tak dostupné bydlení třeba pro sociální účely.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu