• Načítám...
>

V hangárech kbelského Leteckého muzea stojí řada novinek

  • 19. května 2024,
  • 18:22,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Kbelské letecké muzeum láká ve své nové sezóně na řadu novinek. Nenechte si je ujít ani vy. Chybět nebudou fešácké sporťáky, velkolepí předchůdci dopravních letadel ani váleční veteráni z Afghánistánu, Vietnamu nebo pamětníci obou světových válek.

Reklama

Letecké muzeum v pražských Kbelích vstoupilo do 56. výstavní sezóny. Za tu dobu se sbírka z původních asi 40 letadel rozrostla na zhruba 350 exponátů. Polovinu z nich si návštěvníci mohou prohlédnout v hangárech i na otevřených plochách muzea.

"Ta sbírka je opravdu pestrá, zahrnuje v podstatě zejména vojenské letouny, ale máme tady letouny i sportovní, máme tady kluzáky, máme tady dopravní letadla, takže se návštěvníci mají opravdu na co podívat," řekl Miroslav Khol - ředitel Leteckého muzea Kbely.

Letošní návštěvnickou novinkou je pak třeba letoun Taylor E2 CUP. Tenhle okřídlený sporťák z 30. let je navíc jediným dochovaným kouskem v Česku.

"Je to jediný kus, který se dostal do Československa v roce 1934 a od roku 1935 jej používala firma Baťa. Ta větší dopravní letadla používali i při svých obchodních cestách, tento letoun je sportovní a byl využíván zejména k výcviku nových pilotů. Po válce se dostal do držení známého amatérského letce Ludvíka Kratochvíla a od něj potom přišel stroj sem do našich sbírek," řekl Miroslav Khol - ředitel Leteckého muzea Kbely.

To se psal rok 1969 a letadlo tehdy do muzea přišlo bez křídel. Restaurátoři ho tak podle dobové dokumentace postupně zkompletovali a letos ho návštěvníci mohou vůbec poprvé vidět v jeho původním stavu. A pojďme dál, třeba do hangáru s proudovými cvičnými letadly.

Zajímavostí expozice je pak i tahle pilotní cvičná kabina, která sloužila pro výcvik pilotů.

"Za stolem seděl instruktor, který žákovi, který seděl v té kabině, dokázal nasimulovat i různé závady, ta kabina je vybavena i zaměřovačem a fotokulometem, sloužila tedy i k výcviku střelby a bylo možné simulovat let v noci nebo v mracích," řekl Miroslav Khol - ředitel Leteckého muzea Kbely.

Vystavení krasavci pak na návštěvníky čekají i venku. Impozantním kouskem je třeba proslulá americká Dacota. Její výkon ve 30. a 40. letech minulého století způsobil doslova revoluci v letecké dopravě. Když bylo potřeba, oblékla se do armádních barev. A i na bitevním poli slavila úspěch.

"Samozřejmě během druhé světové války a po válce sloužila i k vojenským účelům, například pro výsadky. Určitě nejznámější je Den D, vylodění v Normandii, kdy američtí a britští výsadkáři z těchto letadel byli vysazeni nad okupovanou Evropou," řekl Miroslav Khol - ředitel Leteckého muzea Kbely.

Z novějších letounů pak v expozici můžete potkat třeba tenhle nedávno vyřazený bitevní vrtulník Mi24.

"Bojový křest si tento vrtulník vysloužil v Afghánistánu, kdy byla sovětská intervence do Afghánistánu, tam si  vysloužil přezdívku Satanův koráb, jinak naši piloti potom na tomto vrtulníku cvičili afghánské piloty v misích ISAF a Resolute Support," řekl Miroslav Khol - ředitel Leteckého muzea Kbely.

Dvoumotorový bitevní a transportní kolos sloužil k přímé podpoře pozemních vojenských jednotek. Byl schopný převážet až osm lidí a unést dokázal náklad o váze 1, 5 tuny. Ostatně, přijďte si ho do Leteckého muzea ve Kbelích prohlédnout sami.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu