• Načítám...
>

Do Prahy dorazili svatojánští poutníci

  • 14. května 2024,
  • 15:30,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Do Prahy zavítal šestnáctý ročník obnovených svatojánských slavností pod Karlovým mostem s třísetletou tradicí - Navalis. Jako první do Prahy dorazili poutníci z italských Benátek, Chorvatska a Německa. Oslavy připadají na 15. května a návštěvníci se opět mohou těšit na bohatý kulturní program plný mimořádných zážitků. Chybět nebudou koncerty, mše, přehlídka benátských lodí, plavba otužilců nebo seskok parašutistů.

Reklama

Do Prahy zavítal šestnáctý ročník obnovených svatojánských slavností pod Karlovým mostem s třísetletou tradicí - Navalis. Jako první do Prahy dorazili poutníci z italských Benátek, Chorvatska a Německa. O jejich přijetí se postarali senátoři KDU - ČSL a Nezávislých, kteří tuto akci iniciovali. 

"Účelem je připomínat si osobnost Jana Nepomuckého, který zemřel mučednickou smrtí před několika staletími a pořád je jeho jméno skloňováno a citováno," konstatoval Josef Klement (KDU-ČSL), senátor PČR . 

"Já pocházím z regionu, kde jednak lidové tradice, ale i víra jsou celkem ještě hodně silné. A po všechny ty ročníky přijíždějí poutníci v krojích, ve svých národních krojích, slováckých krojích a vlastně oslavují tady tuto slavnost, která si myslím, že je velmi významná. Je významná pro nás a pro společnost jako takovou," konstatoval Josef Bazala (KDU-ČSL), senátor PČR .

Navalis pokračuje ve slavení křesťanských tradic a pomáhá udržovat povědomí o naší historii a kultuře. A také pro letošní rok si pořadatelé připravili pro návštěvníky bohatý program. Tentokrát navíc nevznikne nová skladba, kterou vždy skládal Kryštof Marek, ale půjde o rekonstrukci původních skladeb, které se konaly pod názvem Muziky Navalis. 

"My jsme vydali v loňském roce knížku o historii Navalis. Zároveň v letošním roce, poprvé po covidu, představíme v Praze loď, kterou postavili čeští řezbáři v roce 2019. V Benátkách od roku 2019 reprezentuje Prahu a Českou republiku," upozornil Zdeněk Bergman, převozník pražský.

Snahou je, aby jednou za rok loď Bissona Praga přijela s Benátčany do Prahy a jednou za rok, pro změnu, čeští veslaři a šampioni připluli na staré Regatě Storice do Benátek. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu