• Načítám...
>

Praha se proměnila v italské Benátky a Chorvatsko

  • 15. května 2024,
  • 11:16,
  • PRAHA,
  • Ladislav Jakub

Svatojánské slavnosti Navalis na Vltavě v Praze letos spojily tři města. Prahu, italské Benátky a chorvatskou Neretvu. Hlavním důvodem těchto oslav byl svatý Jan Nepomucký, patron naší země a mučedník katolické církve.

Reklama

Svatojánské slavnosti Navalis na Vltavě v Praze letos spojily tři města. Prahu, italské Benátky a chorvatskou Neretvu. Vltavu tak brázdily italské gondoly a na levém břehu řeky byly k dostání i italské speciality. A nejen ty. K vidění, slyšení i ochutnání bylo i Chorvatsko, tedy město Neretva. Hlavním důvodem těchto oslav byl svatý Jan Nepomucký,  patron naší země a mučedník katolické církve.

"Benátčané sem jezdí proto, že Jan Nepomucký je patron všech benátských gondoliérů. Je to jediná socha na břehu Canal Grande. Protože Jan Nepomucký je patron všech lidí od vody, tak sem zveme i zajímavé historické lodě, které s námi společně oslavují Jana Nepomuckého," uvedl Zdeněk Bergman, organizátor Svatojánských slavností Navalis v Praze.

"Je úžasné vidět to spojení a ta dvě města. Je tady úžasná atmosféra. Říkat tomu města, to je zvláštní, protože ve skutečnosti jsou to dvě obrovské kultury," zdůraznil Giovanni Giusto, radní italských Benátek pro oblast kultury, tradic a sportu. 

A když se řeknou Benátky, mnoho z nás si vybaví karneval. Ani ten v Praze nechyběl. Jan Nepomucký je ale také spojen s Chorvatskem, konkrétně s městem Neretva.

"Jan Nepomucký je tam od roku 1853 patronem proti velké vodě a pro uzdravení z malárie. Tak proto jsou neretvanské lodě v Praze," doplnil Zdeněk Bergman, organizátor Svatojánských slavností Navalis v Praze.

A tak v chorvatském programu nechyběly ani chorvatské písně.  Zkrátka si užili všichni, ať byli z jakékoliv části Evropy. Zdarma zde bylo jídlo i pití. 

"Chorvatské skvělé víno a Chorvaté z Neretvy přivezli takovou specialitu, což je brudet ze žab a úhořů. Je to velice dobré. Je to typický pokrm pro dolní nivu řeky Neretvy, než se vlévá do moře. Benátčané zase přivezli typický benátský pokrm sardele saoro, tedy sardinky, naše pečenáče trochu dosladka s rozinkami," chválil Zdeněk Bergman, organizátor a zakladatel Svatojánského spolku Bergman. 

Podle Zdeňka Bergmana, organizátora a zakladatele Svatojánského spolku, jsou slavnosti nejen oslavou Jana Nepomuckého, ale je to i oslava naší křesťanské historie a kulturních kořenů. Tyto tradice a kořeny je třeba podle jeho slov si uvědomovat a udržovat, protože je to identita našeho národa.  Už nyní tedy pracuje na dalším ročníku svatojánských slavností Navalis. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu