• Načítám...
>

Kde se bere voda pro Prahu

  • 20. května 2024,
  • 9:38,
  • PRAHA,
  • Ladislav Jakub

.

Reklama

Víte, co je to Káranský vodovodník? Nejde o žádného brouka nebo strašidlo, ale už o 6. ročník oblíbené akce v obci Káraný u Prahy. Při ní se mají lidé možnost něco dozvědět, pobavit se a zasportovat si v přírodě kolem řeky Labe a Jizery. Každoročně ji pořádá společnost Pražské vodovody a kanalizace, která zájemcům nabízí také možnost prohlédnout si úpravnu vody pro hlavní město a okolí právě ve středočeském Káraném. 

"Je to vlastně o podpoře sportovních aktivit tady v okolí vodárny v Káraném. Jsou tady pěší trasy, cyklotrasy. Odpoledne tady jsou zábavní programy pro děti na hřišti a později odpoledne také pořádáme pro zájemce exkurze sem do areálu vodárny Káraný," řekl Televizi Praha manažer provozu úpravny vody Káraný Ladislav Herčík. 

anketa

"Úpravnu vody jsem nikdy neviděla, takže ani nevím, co od toho mám čekat, proto se tam chystáme, protože ji známe jen zvenku."

"Mně se to líbí, ta idea."

Účastníci Káranského vodovodníku mohli absolvovat hned několik  tras. Ta pro pěší měřila 10 kilometrů, ta pro cyklisty kilometrů 25 a nebo až 40 kilometrů. 

"Účastníci cestou sbírají do startovních karet razítka a tu kartu nám ve finále vhodí do takové bedny. My ty karty sečteme a za každého účastníka přispíváme 100 korun společnosti Asistence, takže to jde na dobročinné účely," doplnila Jana Mendlová. 

"Momentálně tady prošlo asi 120 lidí, s tím, že bylo vydáno asi 160 karet," prozradil David Šmíd ze společnosti Pražské vodovody a kanalizace. 

Zájemci o prohlídku vodárny se dozvěděli nejen něco o její historii, ale i to, kde se voda bere a jak se ocitne v našich domácnostech nebo proč se musí chlorovat nebo jak se celkově upravuje. Voda pro metropoli a některé obce v okresech Praha východ a Praha západ se v okolí soutoku řeky Jizery a Labe čerpá a upravuje už více než 100 let. 

"Vodárna v Káraném vznikla před 110 lety. Tohle místo bylo vybrané jako ideální z hlediska písčitého podloží v okolí, kdy se voda z řeky Jizery vsakuje a studnami se potom čerpá na povrch. Je to voda podzemní, čili velmi kvalitní, mineralizovaná, tedy ideální zdroj," připomněla Jana Mendlová z Pražských vodovodů a kanalizací. 

Počasí nejprve účastníky letošního Káranského vodovodníku trochu potrápilo, nakonec se ale umoudřilo. Už teď se ale začal připravovat ročník další. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu