• Načítám...
>

Praha navýší kapacitu Jedličkova ústavu i ZŠ Zlíchov

  • 20. května 2024,
  • 17:06,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Jedličkův ústav a Základní škola Zlíchov, která je určena pro žáky se specifickými poruchami chování, se dočkají větší kapacity. Schválila to Rada hlavního města Prahy na svém zasedání. V rámci Jedličkova ústavu půjde o dostavbu. Praha si od navýšení kapacity slibuje, že pro umístění do tohoto speciálního zařízení už nebude nutný los jako doposud. Nového pavilonu se dočká také ZŠ Zlíchov, kde by mělo dojít k navýšení kapacity ze stávajících zhruba 50 míst až na 150. I tam musel o přijetí rozhodovat los. Zlíchovská základka je přitom jediná svého druhu v Praze.

Reklama

Rada hlavního města Prahy schválila záměr Odboru investičního na realizaci veřejné zakázky dostavby Jedličkova ústavu.

„Asi všichni víte, že naše speciální školy jsou přetížené, obdobně, jako jsou přetížené základní a střední školy. Je smutné, že i u těch speciálek se losovalo. U Jedličkova ústavu byl také ohromný přetlak, takže jsem rád, že toto populární zařízení můžeme rozšířit,“ vysvětluje radní hlavního města Prahy Antonín Klecanda (STAN).

Jedličkův ústav je nejstarší české zařízení pro děti a mládež s tělesným postižením, které se věnuje vzdělávání, rehabilitaci, sociálním službám, komplexnímu rozvoji dovedností, využití tvůrčího potenciálu a zlepšení kvality života lidí s handicapem. Patří tam například vozíčkáři, mládež po úrazech, děti se somatickým znevýhodněním nebo osoby s kombinovaným postižením. Pražští radní se dohodli i na rozšiřování základní školy na Zlíchově. 

„Tam jsme již schválili rozhodnutí o výběru zhotovitele. Tuto školu v podstatě z 50 míst rozšíříme na 150 míst, takže na trojnásobek a tím pádem se tam bude moci přijímat větší množství žáků, tak, aby se nemuselo losovat jako v letošním a minulém roce,“ uzavírá Antonín Klecanda, radní hlavního města Prahy (STAN).

Základní škola pro žáky se specifickými poruchami chování na Zlíchově je jediná takto specializovaná škola v celé Praze a sídlí v památkově chráněné budově. V plánu je celková obnova stávajícího objektu v areálu Základní školy Zlíchov a přístavba nového pavilonu. Speciální školské zařízení tak bude po dokončení stavebních prací nabízet moderní učebny, kabinety, družinu, tělocvičnu, šatny, hygienické zázemí i obnovené technické prostory. Obě budovy budou také vzájemně propojeny a budou bezbariérové.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu