• Načítám...
>

Praha zhodnotila opatření pro bezdomovce v uplynulé zimě

  • 21. května 2024,
  • 23:04,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Noclehárny pro bezdomovce v Praze za uplynulou zimu poskytly zhruba 56 000 noclehů, více než předešlý rok. Nejvytíženější loď Hermes, která slouží na Vltavě jako noclehárna, poskytla 13 000 noclehů. Novinářům to dnes řekli náměstkyně primátora Alexandra Udženija a ředitel Centra sociálních služeb Praha Roman Béla.

Reklama

Každou zimu Praha připravuje opatření pro lidi bez domova. Téměř pravidelně platí v období mezi prvním prosincem a jednatřicátým březnem. Za uplynulou zimu pražské noclehárny poskytly asi 56 tisíc noclehů, tedy více než předešlý rok.

,,Musím pochválit, ne sebe samozřejmě, ale ty, kteří zajišťovali zimní humanitární opatření, ať už je to Centrum sociálních služeb, Sociální odbor, ale i všechny neziskové organizace, které jsou našimi partnery při zimních humanitárních opatřeních," řekla náměstkyně pražského primátora Alexandra Udženija (ODS).

Centrum sociálních služeb Praha je hlavním koordinátorem zimních služeb v hlavním městě. Poskytuje ubytovací kapacity a na starosti má také dispečink, díky kterému následně pracovníci bezdomovce převáží do denních center, nocleháren nebo třeba azylových domů. Dispečink v uplynulém zimním období zaznamenal asi 6,5 tisíce hovorů, tedy o 20 % více než předchozí zimu. Podle náměstkyně primátora Alexandry Udženije pak výrazně pomohlo zapojení zdravotnických zařízení.

,,Nemocnice na Františku a Městská nemocnice následné péče vlastně měly zajištěná nonstop nemocniční lůžka, zdravotní lůžka právě pro lidi bez přístřeší, kteří potřebovali i mnohem větší zdravotní péči, než jsme my třeba byli v některých noclehárnách, kde byly zajištěny zdravotní týmy, poskytnout," doplnila Udženija.

Pro příští rok pak město plánuje jednat o spolupráci i s dalšími nemocnicemi. S jakými, to ale zatím není jasné. Zvyšovat by se pak mohly i kapacity lůžek.

,,Přemýšlíme nad tím, že bychom kapacitu navýšili, ale ta jednání, která o kapacitách budou probíhat, nás teprve teď čekají," řekl ředitel Centra sociálních služeb Praha Roman Béla.

Jestli pak v Praze s nadcházející zimou vzroste počet lidí, kteří budou potřebovat pomoc ale pražské organizace odhadují jen těžko.

,,Nedokážeme to tak úplně přesně predikovat na konkrétní čísla, protože je potřeba si uvědomit, že hlavní město Praha má jednu velkou nevýhodu a to je to, že vlastně se sem sjíždí lidé bez domova z celé republiky, to znamená, že magistrát zajišťuje servis a zimní humanitární opatření minimálně pro 50 % lidí, kteří ani nejsou místní," vysvětloval Béla.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu