• Načítám...
>

Světová ikona street artu vystavuje ve Ville Pellé

  • 22. května 2024,
  • 10:10,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Premiérová výstava katalánského umělce Octavi Arrizabalaga. Aryzův příběh začal street artem, pokračoval monumentálními murály po celém světě, až k malířským plátnům a instalacím v sakrálních stavbách a veřejném prostoru.

Reklama

Galerie Villa Pellé v Praze 6 hostí výstavu španělského malíře a ilustrátora známého pod pseudonymem Aryz. Jedna z nejvýznamnějších osobností světového street artu se tak vůbec poprvé představuje také v Česku.

,,Galerie Villa Pellé má jednu takovou vývojovou linii své prezentace pro veřejnost, která se týká street artu a nyní slavíme, protože hostíme umělce, který si říká Aryz a který také začínal na ulici, ale dopracoval se do hvězdy španělské výtvarné scény a ač je mladý, tak je známý už po celé Evropě svými krásnými díly, která vznikají právě pro galerii," popisovala ředitelka Galerie Villa Pellé Vladana Rýdlová.

Villa Pellé tak představuje výběr obrazů z nejnovější monografické série Vestigio, na které katalánský umělec pracoval od roku 2021. 

,,Ta abstraktní malba je částečně zobrazená na vnitřnostech toho zvířete, není to realistický obraz, je to taková nadstavba toho obrazu. Tím, že tam není nic popisné, tak vzniká úplně jiný prostor a jiné přemýšlení o té realitě," řekl Lubomír Typlt, malíř a kurátor výstavy.

,,Já si myslím, že by bylo hezké, kdybychom nakonec dokázali Aryze dostat i někam do veřejného prostoru tak, aby nám pomaloval třeba nějakou budovu. To si myslím, že by byla úplně nejúžasnější věc, která by se mohla stát," řekl Jakub Stárek (ODS), starosta MČ Praha 6.

,,Máte vytipováno kam byste ho nechali malovat?”

,,Určitě máme nějaké plochy, o kterých uvažujeme, zatím je ještě nechceme oznamovat, tak abychom nezpůsobili nějaké veřejné šílenství, ale každopádně jako městská část uvažujeme o několika plochách," doplnil Stárek.

Návštěvníci se pak v rámci výstavy mohou těšit i na tvůrčí dílnu a komentované prohlídky.  

,,Proběhla vlastně první velmi úspěšná komentovaná prohlídka přímo s autorem Aryzem, který už se musel vrátit do Španělska a nyní nás čekají ještě dvě s kurátorem Lubomírem Typltem, který provede výstavou a čeká nás vlastně i workshop pro děti. Takže všechno je to ke shlédnutí na našich stránkách," doplnila ředitelka galerie.

Z expozice je zřejmé, že Aryzův malířský svět je plný historie, emocí, napětí a krásy. A tak rozhodně stojí za shlédnutí. Výstavu bude Villa Pellé hostit až do konce června.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu