• Načítám...
>

Pražská zoo přivítala dvojčata ledních medvědů

  • 23. května 2024,
  • 15:17,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Dvojčata nových ledních medvědů v Zoo Praha se mají k světu a své nové sídlo aktivně prozkoumávají. Svou čilou aktivitou baví návštěvníky a ani místní chovatelé se s nimi nenudí.

Reklama

Takhle v pražské zoo dovádí bratři ledních medvědů Gregor a Aleut. Dvojice do Česka přišla na doporučení evropské koordinátorky chovu, aby nahradila nedávný odchod samce Toma. Ten byl koncem března převezen do zoo v Kazachstánu za potenciální družkou.

"Náš samec tady zůstal sám, ta situace pro něj nebyla optimální a chovný program tady vytvořil doporučení, aby náš samec odešel k samici, měl možnost se rozmnožovat," řekl Pavel Brandl - kurátor savců, Zoo Praha.

Výběh ledních medvědů pražské zoo pak téměř dva měsíce zel prázdnotou. V květnu ji vyplnila tahle hravá dvojice sourozenců. Ti nové prostředí postupně prozkoumávají a zvykají si na něj. Zakřiknutí kluci ale rozhodně nejsou a tak svými kousky stíhají bavit návštěvníky a zlobit své nové chovatele.

"Jeden z pro nás překvapivých nešvarů je to, že vyhazují přes bariéru, i v místech, kde je zvýšená, ven z výběhu předměty, konkrétně to byla žlutá plastová bójka," řekl Pavel Brandl - kurátor savců, Zoo Praha. 

Zaskočení návštěvníci pak v dobré víře medvědům bójky vraceli zpátky. To ale chovatelé vidí jen neradi. Zoo přeci jen není cirkus. 

"Prosíme všechny návštěvníky, pokud budou zase svědkem toho, že medvědi vyhodí nějaký předmět, aby nic medvědům nevraceli, nevhazovali zpátky, to je pro medvědy veliká motivace, jak to chování opakovat, stejně, jako to dělá aportující pes," řekl Pavel Brandl - kurátor savců, Zoo Praha.

Oba medvědí samci by v pražské zoo měli zůstat až do dokončení nového pavilonu ledních medvědů. V něm pak zůstane buď jeden z nich s novou partnerkou nebo se oba medvědi přesunou opět jinam a do nového pavilonu přijde kompletně nový chovný pár.

"V současné chvíli máme vypsané výběrové řízení na dodavatele stavby a pokud vše půjde podle plánu a půjde dobře bez komplikací, mohli bychom během léta vyhodnotit výběrové řízení, vybrat dodavatele a na podzim začít stavět," řekl Lukáš Divoký - investiční náměstek, Zoo Praha.

Výstavba pavilonu Arktida by pak měla trvat zhruba 4 roky a Praha by za ní měla zaplatit odhadem 845 milionů korun bez DPH.

"Bude to kompletně jiná úroveň chovu ledních medvědů, výběhy jsou násobně větší, než mají lední medvědi k dispozici dnes, objem bazénů opět násobně větší, ta zvířata by měla mít mnohem větší komfort, než mají dnes," řekl Lukáš Divoký - investiční náměstek, Zoo Praha.

Nový pavilon pak budou medvědi sdílet s tuleni. Obývat budou 6 bazénů a několik výběhů. Nastěhovat by se pak zvířata mohla v roce 2028. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu