• Načítám...
>

Zámek Troja láká na barokní výzdobu a zahradu

  • 24. května 2024,
  • 9:54,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Říkáme mu sice zámek, ale je to spíše letohrádek, vila, zkrátka panské sídlo, které si nechal vystavět Václav Vojtěch hrabě ze Šternberka. Dnes ho obdivujeme pro jeho barokní výzdobu a rozsáhlou zahradu plnou ovocných stromů, rostlin a keřů, ale také doplněnou o řadu uměleckých děl. Jedinečné je také schodiště, které do zámku vede. Na zámku na vás navíc po celý rok čeká bohatý program. Jde o zajímavý tip na výlet pro celou rodinu.

Reklama

Trojský zámek je pozoruhodná a významná stavba. Spíše než zámkem by se vlastně měl nazývat vilou. Je totiž ozvěnou honosných římských předměstských vil, které na své dlouhé cestě viděl její stavebník Václav Vojtěch hrabě ze Šternberka.

"My mu říkáme zámek, ale je to zahradní palác, někdy říkáme letohrádek a protože Šternberkové měli spoustu paláců, tak mezi nimi cestovali. Trávili tady volnější chvíle, tam, kde je zoo, měli loveckou oboru, tady je krásná zahrada, kde se mohli veselit a poslouchat hudbu a tak dále," řekla Karla Hlaváčková - Galerie hlavního města Prahy.

Součástí zámku, nebo jak mu vlastně chceme říkat, je právě obrovská zahrada, ve které naleznete nejenom odpočinek, ale také řadu nejrůznějších stromků, keřů a rostlin.

"Za námi je sad a říká se, že má asi 365 jabloní, je rozdělený do takových 8 kousků, které Šternberskou hvězdu, což je osmicípá hvězda, imitují. Ty jabloně máme hodně rádi, protože na podzim, když plodí jablka, tak si kdokoli sem může přijít ta jablka natrhat a rodiče s dětmi tady stráví celý den, pěkně se nají a udělají si mošt," řekla Karla Hlaváčková - Galerie hlavního města Prahy.

Druhá část zahrady je okrasná a tam se nachází hned několik uměleckých děl, například od předního českého umělce Václava Ciglera. Od ostatních autorů pak můžete obdivovat například zpívající fontánu, kované brány nebo tajemnou maringotku pojmenovanou Tradiční karavan. Pokud by ale zrovna nebylo hezky a nebo byste se zkrátka už chtěli vypravit i dovnitř do zámku, ani tam nebudete ochuzeni o krásnou barokní výzdobu. Zámek Troja navíc láká na řadu zajímavých akcí.

"Po celé prázdniny tady probíhají workshopy, které jsou pro dospělé i pro děti, jsou to kreativní workshopy v eko-ateliéru, kde se naše edukační oddělení snaží navazovat na to, že jsme v té zahradě a že je tady hodně přírodního materiálu, spolupracují i s botanickou zahradou. Letos se těším, že máme připravené cvičení jógy tady v zahradě, budeme mít 5 lekcí, z toho dvě budou s hlídáním pro děti. Ráda bych zdůraznila, že před pár dny jsme otevřeli výstavu v Zámku Troja, která se jmenuje Album zpomalených obrazů a která je o tom dialogu hudby a zvukového umění a výtvarného umění, takže vevnitř v zámku najdou návštěvníci díla z našich sbírek a na ně navázali hudební skladatelé a napsali skladby," řekla Karla Hlaváčková - Galerie hlavního města Prahy.

A zapomenout bychom neměli ani na zářiový Art Book Fair. Na trojském zámku bude přehlídka galerií a malých nakladatelů, kteří se věnují umělecké nebo dětské knize. Bohatý je zámek a jeho komplex sám o sobě a už jenom stoupání po reprezentativním schodišti se sochařskou výzdobou jistě upoutá vaši pozornost.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu