• Načítám...
>

Galerie Smečky vystavuje asambláže Jakuba Chomy

  • 29. května 2024,
  • 14:06,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Galerie Smečky je výstavní a společenský prostor v centru Prahy, který se zaměřuje na prezentaci současných výtvarníků spolu s jedinečnou sbírkou české koláže, kterou vlastní společnost Pražská plynárenská. Společnost podporuje mladé umělce a tak v galerii v ulici Ve Smečkách v Praze koncem května zahájili výstavu asambláží Jakuba Chomy.

Reklama

Pražská Galerie Smečky hostí výstavu laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2020. Barevnou expozici Jakuba Chomy můžeme do určité míry považovat za retrospektivní. Představena jsou tady umělcova díla od roku 2017 do současnosti. Protože se galerie dlouhodobě zabývá českou koláží, jsou vystavená díla tvořená technikou asambláže.

"O práci Jakuba Chomy je možné říci, že se jedná o jakousi generační výpověď a ta výpověď se konkrétně týká zkušeností mezi prostorem digitálním, prostorem herním a fyzickým světem," řekla Eva Slabá, kurátorka výstavy.

"Do velké míry se ta výstava po té digitální zkušenosti člověka zaměřuje na to, jakým způsobem může být modelována ta materialita v té naší přítomnosti, v té realitě, skrz tu výstavu se snažím tematizovat, jakým způsobem se snažíme v té realitě hledat nějaké otázky v sobě," řekl Jakub Choma, autor výstavy.

Prostor galerie tak Choma transformoval prostřednictvím výtvarné techniky, která dává dvojrozměrnému obrazu třetí prostorovou dimenzi. Při své tvorbě pak využil velkou šíři materiálů za použití různých nástrojů.

"Můžeme mluvit až o jakési úrovnosti, protože v první úrovni Jakub používá konkrétní materiály, jako je korkové zrno, různý šrot, dřevo, ale pak v druhé úrovni na tyto materiály přímo tiskne, což jim dodává materialitu, kterou adoptuje z toho herního, virtuálního nebo digitálního prostředí," řekla Eva Slabá, kurátorka výstavy.

Pestrobarevná instalace Jakuba Chomy je zároveň osmdesátou samostatnou výstavu galerie, kterou už 20 let podporuje společnost Pražská plynárenská.

"Kromě těch nových mladých umělců podporujeme také mladou generaci školou povinnou a připravujeme tady na léto příměstské tábory pro děti, aby se tady děti potkaly s uměním, naučily se základy malování, základy, které jsou nutné, aby mohly vytvářet umělecká díla," řekl Ludvík Baleka, předseda představenstva Pražské plynárenské.

Aktuální výstavu si pak můžete prohlédnout nedaleko Václavského náměstí, a to v ulici Ve Smečkách v Praze 1. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu