• Načítám...
>

Výstava v Tančícím domě mapuje kariéru Heleny Vondráčkové

  • 30. května 2024,
  • 11:16,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Galerie Tančící dům hostí od konce května jedinečnou výstavu Helena – 60 let na scéně, která poprvé představí zpěvačku Helenu Vondráčkovou skrze ucelený pohled na její mimořádnou kariéru. Více než 300 exponátů popisuje výjimečnou tvorbu a fascinující život královny české populární hudby.

Reklama

Ikonické kostýmy, stovky fotografií a osobních předmětů nebo desky, ty úplně první, ale i ty platinové, mapují život zpěvačky plný tance a herectví. Tančící dům v Praze představil výstavu, která mapuje neuvěřitelných 60 let trvající kariéru Heleny Vondráčkové.

"Co se týká těch kostýmů, protože ty asi nejvíce zajímají, tak tady máme nejstarší kostým od paní výtvarnice a módní návrhářky paní Bauerové, kostým je za mnou, bílý, má takové kšandy a je z roku 1964," řekla Jana Ema Somerová - kurátorka výstavy.

Na své si tady ale přijdou i milovníci pohádek. V expozici totiž nechybí ani originální šaty z dnes už legendární pohádky Šíleně smutná princezna, které zpěvačka, stejně jako řadu dalších vystavených šatů, dokonce vlastní.

"Podotýkám, že ten kostým si Helena sama zachránila, sama si ho došívala, čistila a i ty perličky, které tam vidíte, si sama došívala. Ona je velmi šikovná a zručná," řekla Jana Ema Somerová - kurátorka výstavy.

I přes řadu dalších ikonických kostýmů, na které v expozici návštěvníci narazí, k nejoblíbenějším šatům samotné zpěvačky patří ty, které jí ušila její maminka.

"Hodně jsem měla ráda první své šaty, které spatřila veřejnost a to bylo v době, kdy jsem chodila do tanečních a šila mi je maminka. Jsou tady také vystavené a dokonce v těch šatech jsem získala první cenu soutěže Hledáme nové zpěváky v roce 1964," řekla Helena Vondráčková - zpěvačka.

Výstava šedesátileté kariéry Heleny Vondráčkové v Tančícím domě je zastoupena ve dvou patrech. V tom prvním v přízemí se seznámíte s její tvorbou do roku 2000. O patro výš potom od roku 2001 do současnosti.

"Můžete vidět jednak kostýmy, jednak ocenění, desky, x prodaných desek, uvidíte tady také ocenění ze zahraničí, spoustu krásných fotek," řekla Helena Vondráčková - zpěvačka.

V expozici si pak ale návštěvníci prohlédnou přes sto dalších originálních kostýmů, fotografie z osobního archivu, zlaté a diamantové desky za miliony prodaných nahrávek, ikonická hudební alba, trofeje Českého slavíka, ale také velmi osobní kousky.

"Hrozně se mi líbilo, když mi asi před dvěma dny přinesla památníček, který konečně našla, máme ho tady také vystavený a tam babička kreslí a má tam přání. Jsou to takové momenty a jsou to takové velmi osobní věci. To se mě hodně dotklo," řekla Jana Ema Somerová - kurátorka výstavy.

Výstava zahrnuje také originály šatů z éry skupiny Golden Kids, raritou jsou pak i dobové video nahrávky ze zpěvaččina archivu z období 60. let. Tak se určitě nezapomeňte přijít podívat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu