• Načítám...
>

Středočeský kraj plánuje zvýšit kapacity svých gymnázií

  • 29. května 2024,
  • 16:07,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Středočeský kraj chce zvýšit kapacity gymnázií. Nové přístavby a vestavby se otevřou v Hostivici, Říčanech, Brandýse nad Labem a Berouně, nové budovy v Černošicích, Jesenici a v Roztokách. Vzniknou tak stovky nových míst, potřeba ale bude zajistit pedagogy. K řešení potíží s nedostatkem míst by mohla přispět i stavba středoškolského kampusu na okraji Prahy s kapacitou až 4 000 žáků. Středočeský kraj by na něj přispěl poměrnou částkou. Vedení kraje o tom chce jednat s Prahou. Novinářům to koncem května řekl středočeský radní pro vzdělání Milan Vácha (STAN).

Reklama

Ve Středočeském kraji se letos na střední školu hlásilo přes 15 900 dětí. 1 563 z nich mělo jako první volbu čtyřleté gymnázium. Ta krajská ale dokáží pojmout jen 1 404 studentů. Region chce proto jejich kapacity navýšit a předejít tak odlivu středočeských studentů do Prahy.

,,Aktuálně se navyšuje kapacita na gymnáziu v Hostivicích, připravují se Říčany, připravují se i ve spolupráci s městem Mnichovice, otevření gymnaziální třídy u Základní školy Brandýs nad Labem, Beroun, projektová dokumentace a to, co je na zelené louce. Projekty, které jsou na delší dobu, jsou Černošice, Jesenice u Prahy a Roztoky," řekl Milan Vácha (STAN), radní Středočeského kraje.

K řešení potíží s nedostatkem míst by mohla přispět i stavba středoškolského kampusu. Ten by mohl vyrůst na okraji Prahy a pojmout by měl až 4 000 žáků.

,,V principu by to měla být koncentrovaná velká střední škola, kde by měly být různé typy oborů, tak aby se dali sdílet pedagogové a ideálně, aby byl na metru, aby obhospodařil Prahu, protože tramvaje a metro v Praze určuje. Takže Letňany nebo Zličín, Depo Písnice D3 nebo Černý Most, nějaké lokality, které mají ten potenciál," vysvětloval Vácha. 

Za výstavbu středoškolského kampusu by měl podle středočeského radní Milana Váchy stát zaplatit ideálně polovinu nebo aspoň třetinu nákladů. O zbytek by se pak kraj a Praha podělily na základě poměru svých studentů. 

,,To znamená rozdíl našich u nich a pražských ve středních Čechách, takže počítám, že z té spoluúčasti by Středočeši zaplatili třeba 31 % nebo tolik, kolik by to poctivě vyšlo," doplnil radní Vácha.

Podle celkových čísel nabídka středoškolských míst ve středních Čechách odpovídá poptávce studentů, jenže hlavně v okolí Prahy zájem výrazně převyšuje nabídku oborů. Řešení vidí Vácha ve spolupráci s Prahou a v budování dalších míst.

,,Řešení je ve spolupráci s Prahou, protože my máme těch kapacit ve středních Čechách opravdu dost, můžeme je ještě někde navýšit, ale musíme držet i kvalitu, protože někde se nám dostávají žáci, kteří nemají studijní předpoklady a potom trpíme předčasnými odchody nebo jsme měli i v minulosti neúspěšnost u maturitních zkoušek 80 % a to je věc, kterou bychom neměli standardně dopouštět," vysvětloval Vácha.

Na gymnaziální třídy by se tak mohly proměnit některé nevyužité prostory v domech dětí a mládeže a vznikají také přístavby a stavby takzvaně na zelené louce. Kapacity jednotlivých škol se podle Váchy díky novým projektům zvýší o 120 míst.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu