• Načítám...
>

Praha by ráda hostila ME mužů v házené v roce 2030

  • 30. května 2024,
  • 14:58,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Praha je zase o krok blíže k pořádání Mistrovství Evropy v házené mužů v roce 2030. Podepsala totiž dopis na jeho pořádání. Zájem mají ale ještě další země a další města, které musí Česká republika a Praha porazit. Naše hlavní město sází na ideální polohu v srdci Evropy a také to, že umí hostit velké sportovní akce, o které je mezi fanoušky eminentní zájem. Šampionát by se u nás navíc konal po dlouhých 40 letech. Česká házenkářská reprezentace prošla generační obměnou, cílem je, aby hráči získávali zkušenosti ve špičkových zahraničních klubech a tato akce by mohla být vrcholem jejich kariéry.

Reklama

Praha podepsala dopis na podporu pořádání Mistrovství Evropy v házené mužů v roce 2030. Slavnostní podepsání se konalo v rezidenci primátora hlavního města Prahy.

„Takto velká akce bude v Praze po 40 letech. Házená je sport, který je na velkém vzestupu. Mladí lidé a děti hrají házenou velmi intenzivně a rádi, takže z tohoto pohledu je to divácky atraktivní sport,“ vysvětluje primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Česká republika, potažmo Praha dělá pro pořádání této akce maximum, ale jisté ještě nic nemá. Na pořadatelství si brousí zuby ještě Estonsko, Chorvatsko, Švýcarsko, Rakousko, Francie a Německo. Česko má ale rozhodně co nabídnout.

„Myslím si, že tím hlavním lákadlem je určitě Praha a její centrální poloha v Evropě. Dále její historie a její krása a především to, že česká házená šampionát nepořádala, pokud to bude v roce 2030, tak to bude přesně 40 let,“ myslí si prezident Českého svazu házené Ondřej Zdráhala.

Házená je u nás v posledních letech stále populárnější. Co ale chybí je dostatečný počet odpovídajících hal.

„Prostor pro házenou vyžaduje poměrně velkou halu. Dříve se hrávala venku, dnes je to všechno už ve sportovních halách, kterých je momentálně v Praze už málo. Ten zájem těch dětí a mládeže o házenou je tak ohromný, že jakmile se otevře nějaký kroužek, tak je doopravdy okamžitě naplněný a ta házená řeší spíše trenéry a prostory, než že by řešila nezájem dětí, jako je tomu u některých dalších sportů,“ popisuje radní hlavního města Prahy Antonín Klecanda (STAN).

 Mužská házenkářská reprezentace prošla generační obměnou a jde o tým s velkým potenciálem. Hráči jsou navíc velmi mladí a v době Mistrovství Evropy v roce 2030 by tak dosáhli ideálního házenkářského věku. Cílem je, aby kvalitní hráči získávali zkušenosti ve špičkových zahraničních klubech, které by pak mohli zužitkovat v reprezentaci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu