• Načítám...
>

Slonice Gulab z pražské zoo oslavila 65. narozeniny

  • 10. června 2024,
  • 7:30,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Slonice Gulab, v hindštině růže, v Zoo Praha stále kvete, přestože v neděli oslavila 65. narozeniny.

Reklama

Nejstarší slonice pražské zoo letos oslavila své 65. narozeniny. Gulab, v překladu růže, se narodila ve stájích pracovních slonů v Indii a jejich majitel ji v roce 1966 daroval pražské zoo.

"Dostala se sem na lodi přímo z Indie jako dar od pana Sharmy, který byl požádán pracovnicí obchodu, aby přivezl do Prahy slona a on ho skutečně přivezl. Před těmi skoro 60 lety bylo zvykem slony vozit lodí, takže to byla opravdu dlouhá plavba 14 dní, plus velká cesta z Chorvatska až do Prahy, v dnešní době je to nemyslitelné," řekl Martin Kristen, vrchní chovatel slonů, Zoo Praha.

Dnes už je v pražské Troji sloní důchodkyně doma 58 let. Podle chovatelů miluje lidi, šéfuje stádu a umí si postavit hlavu.

"Gulab je vůči lidem kontaktní, kontakt vyhledává a je za něj ráda, opravdu jsme s ní strávili spoustu času a je to strašně příjemné zvíře, ale je velmi tvrdohlavá, je těžké ji motivovat k tomu, aby něco udělala, ale s věkem se ty hranice obrušují a teď je smířená se svým věkem i s námi a my ji v tomto věku spíše rozmazlujeme, než že bychom po ní chtěli nějakou zásadní akci," řekl Martin Kristen, vrchní chovatel slonů, Zoo Praha.

K narozeninám pak chovatelé slonici přichystali oblíbený zeleninový salát, nápis z proutí a senem a nechyběly ani růže.

"My se je snažíme krmit střídmě, takže ta představa, že slon sní 3 tuny buráků a 8 melounů denně, tak takto to nefunguje, slon je velký spásač, velký býložravec, takže ho krmíme travou a větvemi a to ovoce maximálně jako odměnu za pravidelný trénink," řekl Martin Kristen, vrchní chovatel slonů, Zoo Praha.

Narozeniny s Gulab si nenechal ujít ani její někdejší chovatel Zbyněk Šíša. Ten do pražské zoo přišel v roce 1969, když byla Gulab ještě mladá sloní slečna. I po letech ho ale samice stále poznává a vítá.

"Občas ji chodím navštěvovat samozřejmě a poznává mě. Bezesporu ano. Reaguje veskrze pozitivně, začne mručet a učůrává, to jsou takové znaky, že poznám, že je spokojená," řekl Zbyněk Šíša, bývalý chovatel slonů a inspektor zvěře, Zoo Praha.

V rámci nedělních oslav pak Zoo Praha nadělila jeden nevšední narozeninový zážitek také návštěvníkům, a to v podobě veřejného koupání Gulab a její nejbližší souputnice.

"Budeme mít Gulab a Shanti samostatně ve výběhu, protože to jsou poslední dva sloni, ke kterým chodíme takto napřímo a s kolegy je odvedeme do bazénu. Shanti se bude koupat velmi ráda, Shanti udělá za kus jablka cokoliv, takže se bude potápět, lehat si na bok, vyfrkovat vodu, s Gulab je to horší, ta se nerada úplně potápí, ale minimálně mokrá bude," řekl Martin Kristen, vrchní chovatel slonů, Zoo Praha.

Gulab je aktuálně nejdéle žijícím zvířetem a také nejstarším savcem Zoo Praha. Starší jsou už jen velké želvy, jejichž věk odhadují chovatelé na stovku. Ty ale zase v zoo nežijí tak dlouho, jako právě šedesátiletá Gulab.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu