• Načítám...
>

Praha získala část umělecké sbírky sochaře Zbyňka Sekala

  • 10. června 2024,
  • 21:41,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Hlavní město získalo z pozůstalosti po zemřelé Marii Sekal uměleckou sbírku obrazů a soch. Jedná se především o díla, která vytvořil její manžel, významný český sochař, malíř a překladatel Zbyněk Sekal. Marie Sekal hlavnímu městu odkázala celkem 102 předmětů. Umělecké předměty bude spravovat Museum Kampa, jak si zemřelá přála.

Reklama

Praha získala třetinu umělecké sbírky významného českého sochaře Zbyňka Sekala. 102 uměleckých děl v hodnotě desítek milionů korun do veřejné sbírky hlavního města odkázala ve své závěti Sekalova manželka Marie. Umělecké předměty však bude spravovat Museum Kampa.

,,Tedy bude následovat model, jaký je u sbírky Františka Kupky nebo Jiřího Koláře, kdy vlastníkem je hlavní město Praha, ale na 100 let to spravuje Nadace Jana a Medy Mládkových. Takhle to jaksi Kristýna Sekal popsala ve své závěti," řekl Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora hl. m. Prahy.

Sochař Zbyněk Sekal během totalitního režimu emigroval do Vídně a tak v českých veřejných sbírkách zastoupení jeho práce v podstatě chybí. Podle závěti tak bude umělcova pozůstalost rozdělena na tři části.

,,Třetina je pro Prahu, třetina pro Západočeskou galerii v Plzni a třetina půjde do Olomouce, takže skvělý počin, asi drobný počin, asi ne tak zajímavý, ale pro kulturu důležitý," doplnil Pospíšil.

Umělecká díla z Vídně vedení Prahy vyzvedne už v příštím týdnu. Odkázanou uměleckou sbírku by si pak podle primátorova náměstka pro kulturu Jiřího Pospíšila mohla veřejnost prohlédnout zhruba do tří let.

,,Já počítám s tím, že během dvou, tří let musí rozhodnout vedení Muzea Kampa, proběhne výstava té akvizice a pak budeme řešit, že část té sbírky bude vystavená asi trvale v Sovových mlýnech, část samozřejmě bude obměňována. Sekal měl výstavu asi před dvěma lety na Kampě, takže to uděláme znovu jako přírůstek, který tady je a budeme se bavit asi i o nějakém trvalém umístění," doplnil Pospíšil.

Po sto letech by pak celou Sekalovu sbírku mělo natrvalo převzít Muzeum hlavního města Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu