• Načítám...
>

Pražský magistrát chce rozšířit víceletá gymnázia

  • 11. června 2024,
  • 13:37,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V Praze by se měl navýšit počet míst na víceletých gymnáziích. Vyplývá to z Dlouhodobého záměru rozvoje školství v hlavním městě do roku 2028, který dnes schválili pražští radní. Dlouhodobý plán Prahy se letos neslučuje se záměry Ministerstva školství, které podle radního pro školství Antonína Klecandy (STAN) dlouhodobě víceletá gymnázia rozšiřovat nechce.

Reklama

V Praze by se měl navýšit počet míst na víceletých gymnáziích. Vyplývá to z Dlouhodobého záměru rozvoje školství v hlavním městě pro roky 2024 až 2028. Dlouhodobý plán Prahy ale není v souladu s Ministerstvem školství. To z dlouhodobého hlediska víceletá gymnázia rozšiřovat nechce.

,,MŠMT říká, abychom dál nenavyšovali místa ve víceletých gymnáziích, konkrétně osmiletých a potom jsou z toho ty výsledky, které vidíme, že v Praze nestačí percentil 75 na to, aby se žák dostal na víceleté gymnázium, kdežto v mnohých jiných krajích stačí i 40 bodů," vysvětloval záměr Antonín Klecanda (STAN) - radní hl. m. Prahy.

Podle radního pro finance Zdeňka Kováříka Praha nemá zásadní problém s investicemi do školství, tedy s financováním výstavby školských kapacit. Problémem jsou však zejména mzdy a provozní náklady.

,,Náklady na mzdy a na provoz nejsou všude stejné, takže Praha doplácí výrazně víc než v menších obcích, čili náš problém je otázka provozních nákladů. Čím víc škol budeme provozovat, tím víc musíme doplácet a ten doplatek pak bereme z rozpočtu Prahy a dáváme ho vlastně těm, kteří nejsou obyvateli Prahy," řekl Zdeněk Kovářík (ODS), radní hlavního města Prahy.

Problémy s kapacitou škol v Praze byly kvůli velkému zájmu dětí ze Středočeského kraje v posledních letech opakovaně. Praze přitom na výstavbu škol chybí miliardy korun a zástupci města tak žádali zapojení peněz od státu a vytvoření Státního fondu školské infrastruktury. Tedy systém, ze kterého by se rozvoj školství financoval. Podle Antonína Klecandy, pokud by Praha kapacity víceletých gymnázií rozšířit nemohla, byla by na místě takzvaná spádovost, tedy přijímání uchazečů podle místa trvalého bydliště.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu