• Načítám...
>

Veolia investuje 20 miliard do ekologických řešení

  • 11. června 2024,
  • 14:55,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Společnosti Veolia leží na srdci urychlení ekologické transformace v České republice. Chce tedy přispět mnohými projekty na úsporu vody, energií či při nakládání s odpady.

Reklama

V letech 2024 až 2027 chce skupina Veolia realizovat řadu ekologických řešení, která by pomohla rychleji posunout Českou republiku na cestě k ekologické transformaci.

„Veolia, která momentálně představuje strategický plán pro rok 2024 až 2027, se zabývá třemi oblastmi činností – energetikou, vodou a odpady. V rámci těchto byznys linií, jak tomu říkáme, máme základní cíle, to znamená v první řadě dekarbonizovat, pak snižovat znečištění a obnovovat nebo zachraňovat zdroje," řekl Pavel Míčka - ředitel pro ekologickou transformaci pro střední a východní Evropu.

Skupina Veolia se snaží o vyvážený a racionální přístup a zhodnocuje své projekty nejen z hledisek ekologických, ale i ekonomických a sociálních. Přesto, že hodlá do ekologických projektů investovat až dvacet miliard korun, nemělo by to mít zásadní vliv na cenu jejích produktů.

„My připravujeme dlouhodobá řešení, samozřejmě jsou spojená s investicemi, takže nějaké nárůsty cen tady jsou, ale máme i příklady, kdy třeba přecházíme na paliva z odpadů, kde ta výsledná cena toho produktu ať už je to teplo nebo od nás elektrická energie, se ani nemusí výrazně zvyšovat nebo se někde mírně snižuje," řekl Pavel Míčka - ředitel pro ekologickou transformaci pro střední a východní Evropu.

Veolia navíc není nakloněna univerzálním a jednostranným řešením, která právě bývají hodně drahá. Chce vycházet z lokálních podmínek a využívat rozmanité metody.

„Já bych chtěl jenom varovat před těmi návody, které obecně slibují, že nás něco zachrání. Dneska nás zachrání vodík, zítra nás zachrání elektromobilit. Musí to být kombinace všeho. Kolegové tady při těch prezentacích zmiňovali, že se vždycky díváme na ten perimetr v okolí toho zdroje, co se dá využít dobře. Ať už je to biomasa nebo odpady, které už nejsou materiálově využitelné, tak je využíváme energeticky. Pakliže to budeme řešit na té globální úrovni, centrálně, musíme teď všichni tímto směrem, tak to bude stát neúměrně peněz a Veolia tímto směrem nechce jít. Chce řešit vždycky opravdu ta lokální cirkulární řešení," řekl Pavel Míčka - ředitel pro ekologickou transformaci pro střední a východní Evropu.

Jeden z úspěšných projektů už má Veolia za sebou v Kolíně, kde se ve své elektrárně rozloučila s uhlím a nahradila ho biomasou.

„Opravdu snižujeme ty emise výrazně. To znamená například emise CO2 snižujeme až o 72 kilotun ročně, tuhé látky zhruba o tři tuny a emise SO2 až o 660 tun ročně, to znamená celý ten přínos do imisní zátěže města Kolína je velmi pozitivní," řekl Martin Brůha - ředitel Regionu Čechy skupiny Veolia Energie.

Ekologická řešení skupiny Veolia umožní do roku 2027 eliminovat 18 milionů tun emisí oxidu uhličitého, zachovat půldruhé miliardy metrů krychlových vody a zpracovat 10 milionů tun nebezpečných odpadů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu