• Načítám...
>

Pražané si připlatí na daních z nemovitosti

  • 11. června 2024,
  • 16:38,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražský magistrát kvůli změně zákona upraví koeficienty pro výpočet daně z nemovitosti, které v metropoli upravuje vyhláška. V městských částech, které si nastavily nižší koeficient, se daň od ledna příštího roku kvůli úpravě zákona zvedne. Město zároveň mírně sníží celoměstsky platný koeficient u obytných nemovitostí, u komerčních jej naopak zvedne. Novelu vyhlášky dnes schválili radní, ještě o ní budou hlasovat zastupitelé. Kvůli konsolidačnímu balíčku se už letos zvedla sazba daně v celé zemi zhruba na dvojnásobek.

Reklama

Kvůli změně zákona Praha upraví koeficienty pro výpočet daně z nemovitosti, které v metropoli upravuje vyhláška. V městských částech, které si nastavily nižší koeficient, se daň od ledna příštího roku kvůli úpravě zákona zvedne.

,,Navýšení ze zákona, nikoli naším rozhodnutím, dochází k tomu, že tam, kde bytové nemovitosti měly koeficient 2,5, tak teď budou mít minimálně 4,5, což v důsledku znamená, že když to bylo v letošním roce 2,5 x 2, čili městský koeficient byl 2. Teď to bude 4,5 x 1,5, protože nový městský koeficient dáváme 1,5, tak stejně tam dochází k navýšení," vysvětloval Zdeněk Kovářík (ODS), radní hlavního města Prahy.

Zatímco letos tak za sedmdesátimetrový byt obyvatel městské části s koeficientem 2,5 zaplatí daň 1470 korun ročně, příští rok dá nejméně 1985 korun.

,,Mezi roky 2023 a 2024 byl nárůst v Praze zhruba 81 % a pokud to, co jsme dnes schválili radou a ještě tu vyhlášku musí schválit zastupitelstvo, tak to bude znamenat, že mezi roky 25 a 26 se v Praze vybere o dalších zhruba 47 - 48 % více, než v roce 2024," doplnil Kovářík.

Za dva roky se tak v Praze daň z nemovitých věcí více než zdvojnásobí.

,,Plus samozřejmě narostou, my jsme schválili vyšší koeficient pro průmyslové stavby a zejména pro stavby ostatní, čili pro stavby typu hotely a další, kde vlastně je navýšení na trojku koeficient, což jinými slovy znamená, že tyto stavby nám mezi roky 24 a 25 zaplatí zhruba o 80 % více," dodal Kovářík.

Lidé a firmy do konce května podle dat Ministerstva financí zaplatili na dani z nemovitosti 14,6 miliardy korun, o 80,5 procenta víc než loni ve stejnou dobu. Loni před zvýšením daně se za celý rok na dani vybralo 12,45 miliardy korun. Veškerý výnos daně z nemovitosti míří do rozpočtů obcí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu