• Načítám...
>

Vodárna v Káraném oslavila 110 let

  • 11. června 2024,
  • 18:22,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Úpravna vody Káraný slaví v letošním roce 110 let od uvedení do provozu. Ve své době se stala symbolem technologického pokroku. Dnes tvoří jeden ze tří pilířů pražské vodohospodářské infrastruktury.

Reklama

Jeden ze tří pilířů pražské vodohospodářské infrastruktury, Vodárna v Káraném, letos slaví 110 let od svého uvedení do provozu. Po Želivce je hned druhým nejvýznamnějším zdrojem.

"Úpravna vody v Káraném hraje nezastupitelnou úlohu, protože dodává do Prahy zhruba třetinu vody, jak v tom průměru, tak v tom každodenním momentálním odběru, je to jiný způsob fungování oproti Želivce, protože tady jsme níž než je zbytek Prahy, takže odsud musíme vodu do Prahy čerpat, ze Želivky je ten systém gravitační, čili tady je potřeba, aby ta úpravna jela v nějakém kontinuálním režimu, takže zhruba ten vteřinový kubík je víceméně stabilní výkon, který tady jede během celého dne," řekl Petr Mrkos - ředitel PVK.

Vodárna v Káraném se pak vyznačuje unikátní technologií úpravy vody, která se významným způsobem propisuje i do její chuti.

"Tady se jímá voda z břehové umělé infiltrace a ostatní dva zdroje, které máme k dispozici, jsou zdroje povrchové vody a svým charakterem ta voda je úplně jiná, než ty zbývající dva zdroje. Je to znát jak na chuti, na těch organoleptických vlastnostech, tak i na těch fyzikálních vlastnostech. Kdo má citlivější chuť, tak to velice dobře pozná," řekl Petr Mrkos - ředitel PVK.

Za celou dobu provozu vodárna vyrobila přes 4 miliardy kubíků pitné vody. Její směřování určují zaměstnanci vodárny z káranského velína.

"Slouží tady dva naši zaměstnanci, kteří mají přehled o těch našich zdrojích a o celé technologii. Tady máme hlavní tablo, kde jsou ty nejdůležitější informace i schematicky znázorněné, odkud kam voda teče. Ty výtlačné řady, kterými vodu čerpáme do Prahy, směřují na vodojem Flora a na vodojem Ládví. Odtamtud se dále rozvádí do systému pražských vodovodních sítí," řekl Ladislav Herčík - manažer provozu úpravny vody.

"Je to plně funkční vodárna, která dodnes zásobuje Prahu jako jedna ze tří zdrojů vody pro Prahu, sice je to oproti Želivce ten menší zdroj, ale i tak je fantastické, že něco, co naši předkové tady vybudovali před 110 lety, je stále plně funkční," řekl Michal Hroza (TOP 09) - radní hl. m. Prahy.

Vodárna v Káraném byla slavnostně spuštěna 1. ledna 1914 a téměř okamžitě začala dodávat první skutečně pitnou vodu pro Prahu. Vodoprávní kolaudace pak byla dokončena o dva roky později, kdy byly dobudovány dva vodojemy v Praze na Floře.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu