• Načítám...
>

Sexuální obtěžování do MHD nepatří, hlásá kampaň

  • 16. srpna 2024,
  • 13:06,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Sexuální obtěžování na vás může číhat i v MHD! Třetina lidí, kteří byli svědky takového chování, přitom nereaguje. Právě reakce a podpora okolí v dané situaci představuje zásadní pomoc. Spousta lidí ale jednoduše neví, jak se zachovat, když něco takového vidí. Přitom právě jako přihlížející můžeme nejvíce pomoci. Cílem nové pražské kampaně je pojmenovat, co to vlastně obtěžování je a nabídnout přihlížejícím bezpečný způsob, jak zasáhnout. Kampaň nese název Nemlčte a zasáhněte a až do poloviny září jí můžete vidět na zastávkách MHD i v dopravních prostředcích.

Reklama

.Osahávání, lascivní pohledy nebo sexuální narážky, i s tímto nevhodným a zcela nepřijatelným chováním se musí občas potýkat cestující v pražské hromadné dopravě. Týká se to přitom nejenom žen, ale i mužů. Na to, jak takové chování rozpoznat a jak na něj mají spolucestující reagovat, cílí aktuální pražská kampaň.

"Ta kampaň bude všude ve městě na zhruba 150 plakátovacích plochách, na zastávkách, ale také v autobusech a tramvajích budou takové ty letáčky pod stropem, které se snaží nějakým způsobem vysvětlit, jakým způsobem mají lidé reagovat v momentě, kdy se s něčím takovým v MHD setkají," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Ono to není nic těžkého, největší problém je v tom, že většina lidí se zdráhá nějak zasáhnout nebo čeká, že to vyřeší někdo jiný, takže je důležité se odhodlat a jen se jednoduše zeptat toho, kdo je obtěžovaný, jestli je vše v pořádku," řekla Johanna Nejedlová - ředitelka organizace Konsent.

Případně můžeme danou situaci nějakým způsobem narušit a odvést pozornost jinam nějakým dotazem. Forem sexuálního obtěžování může být celá řada, nemusí jít jen o osahávání.

"Od těch hodně závažných, což je třeba to, že se někdo ukájí před cestující v dopravním prostředku nebo na někoho sahá, značná část lidí zažila i to, že se někdo ukájel jejich rukou v tom MHD, dotěrné doteky, tisknutí se na někoho," řekla Johanna Nejedlová - ředitelka organizace Konsent.

Pražská městská hromadná doprava se aktuálně řadí mezi druhou nejlepší na světě, hned za tu berlínskou. Sexuální obtěžování v dopravních prostředcích je ale problém, který není možné přehlížet. 

"Chceme touto kampaní sdělit cestujícím, že to téma tady je a jak stačí velice malinko zareagovat tak, aby se ta negativní zkušenost a jev mohl eliminovat," řekl Petr Tomčík - ředitel ROPID.

Kampaň je k vidění od poloviny srpna do poloviny září na městských reklamních plochách, zastávkách MHD, v autobusech Dopravního podniku hlavního města Prahy i v tramvajích. Odborným garantem je nevládní organizace Konsent, která se také postarala o kreativní ztvárnění. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu