• Načítám...
>

Participativní rozpočty mají budoucnost

  • 3. června 2016,
  • 18:00,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Některé pražské městské části začínají vyhodnocovat zkušenosti s tak zvanými participativními rozpočty. Ty umožňují občanům předkládat vlastní projekty, které by se podle jejich názoru měly v jejich městské části realizovat. Z těch projektů, které realizovatelné jsou, si pak opět sami občané hlasováním vyberou své favority.

Reklama

Jednou z městských částí, které se do participativního rozpočtu pustily, je Praha 10. Podle koordinátorky projektu „Moje stopa“ Kateřiny Vávrové vše údajně proběhlo bez problémů a to včetně internetového hlasování: „Využili jsme k tomu hlasovací aplikaci společnosti Demokracie 2.1, která vyvinula právě unikátní a chráněnou aplikaci. Zdála se nám jako nejlepší k využití pro tento projekt.“ Internetové hlasování o navržených projektech má ale podle představitelů hl. m. Prahy svá úskalí: „Protože všechno probíhá přes internet, tak my vlastně nevíme, jestli všichni ti, kteří se zúčastnili, jestli jsou Pražáci, a jestli jsou to ti, kteří bydlí na Praze 10,“ říká Eva Kislingerová, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy za ANO 2011. 

Městských částí, které volí formu participativního rozpočtu, přibývá. Jednou z nich je například i Praha 3: „Participativní rozpočet jsme zavedli letos. V podstatě zájem za strany občanů je velký, takže jsme se rozhodli posunout o další měsíc možnost zapojování se občanů. A na konci příštího měsíce budeme vyhodnocovat jejich zájmy a možnosti, které by chtěli využít v rámci prostředků Městské části Praha 3,“ říká Alexander Bellu, místostarosta MČ Praha 3 za ODS. 

Hlavní město Praha městské části, které umožňují občanům spolurozhodovat o využití finančních prostředků, významně podporuje: „Pokud předloží, že k participaci došlo, že tam je určitý projekt, hlavní město Praha přispěje padesáti procenty,“ popisuje podíl hl. m. Prahy Eva Kislingerová. 

Vzhledem k velkému zájmu občanů o tuto formu účasti na rozhodování o financích mají participativní rozpočty v Praze nejspíš slibnou budoucnost.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu