• Načítám...
>

Velkolepé přípravy na slavnosti Navalis

  • 3. června 2016,
  • 21:32,
  • PRAHA,
  • Jana Schillerová

Tradiční vzpomínka na Jana Nepomuckého. To jsou slavnosti Navalis, největší barokní slavnosti na vodě u Karlova mostu.

Reklama

Součástí svatojánských slavností jsou každoročně osvětové, duchovní a kulturní projekty. Letos se uskuteční 16. května. 

"Akce bude probíhat celý den. V podstatě už den před přijedou do Prahy gondoliéři z Benátek a uspořádali jsme pro pražany takovej benátskej den v pražských benátkách pod Karlovým mostem o vodního kanálu Čertovka, kde budou rozdávat benátské rybičky, jejich víno a samozřejmě budeme mít zdarma plavby na benátských gondolách," řekl Zdeněk Bergman, převozník pražský. 

"Večerní program svatojánských Navalis začne v 17.15h na Hradčanském náměstí, kde proběhne žehnání koním. Přijedou poutníci z Moravy s koňmi a budou zdobit starobylé bandérium, to je takový koňský doprovod císařů a arcibiskupů. A pražané asi tuto záležitost uvidí poprvé. V 18h tradičně bude mše svatá v katedrále, kterou bude cebrovat kardinál Duka. Při mši svaté bude procesí Nerudovou ulicí přes Karlův most a začne večerní program koncertem," řekl Vojtěch Pokorný, předseda Svatojánského spolku. 

Koncert bude světovou premiérou Kryštofa Marka, který pro tuto příležitost složil skladbu Mysterium svatého Jana Nepomuckého v provedení houslistky a sólistky Gabriely Demeterové. Navalis dosud nepředstavilo tak velkolepý symfonický koncert jako chystá právě tento ročník. Koncert se uskuteční na Vltavě, shlédnout ho mohou diváci z nábřeží nebo z Karlova Mostu. 

"Rád bych pozval diváky televize Praha na svatojánské slavnosti Navalis, na největší vodní koncert," dodal Zdeněk Bergman, převozník pražský. 

Slavnosti budou zakončeny barokním ohňostrojem, na který se můžou návštěvníci těšit po 22. hodině.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu