• Načítám...
>

Čeští impresionisté se inspirovali Baudelairem

  • 9. října 2017,
  • 16:34,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

Skupina českých impresionistických výtvarníků Řád chaosu představuje svůj nejnovější projekt. Na výstavě Světlo stínů se představí impresionistické zpracování Baudelairových Květů zla.

Reklama

Zajímavým motivem výstavy Světlo stínů výtvarné skupiny Řád chaosu je autorské a umělecké zpracování stěžejního tématu ze sbírky básní Charlese Baudelaira Květy zla básni Mršina.

"Baudelaire a jeho Une charogne, jak se báseň jmenuje v originále. Ona má v podstatě i pro naši dobu a pro všechny doby hluboký význam, právě o tom kontrastu. O tom, že my mnohdy vnímáme svět jako růžovou zahradu, když se nám daří a neuvědomujeme si, že mnohdy vedle nás se odehrávají hrůzy," řekla Zdena Bočarová, výtvarnice.

V básni Mršina Baudelaire velmi realisticky a mnohdy až brutálně popisuje rozkládající se tělo mrtvého zvířete, které najde na procházce se svou milou. Čím brutálněji situaci zvířete popisuje, tím silněji vyjadřuje míru své lásky k ženě, která ho provází. Současné impresionistické pojetí prokletého básníka Charlese Baudelaira skupinou Řád chaosu je tak velmi zajímavou metaforou.

"Baudelaire vidí v té mršině krásu. Já jsem ten obraz nechtěla namalovat nějak morbidní, ale chtěla jsem najít jakousi krásu nebo naději. Zvolila jsem smrtihlava, protože je blíž k té smrti. Já to beru tak, že je tam ten motýl a je to jakási naděje, že je tam další život," řekla Jana Tesaříková, výtvarnice.

"Ta báseň oslovuje tím negativním přístupem, tak i tím pozitivním, tou láskou, která z toho vyzařuje," řekl Vladimír Kočička, výtvarník.

Výstavu Světlo stínů skupiny výtvarníků Řád chaosu v pražské galerii Café Alternatif můžete vidět až do neděle 5. listopadu.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu