• Načítám...
>

Ministerstvo obrany žádá o změny na Pohořelci

  • 10. října 2017,
  • 19:07,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

Rada hlavního města na základě požadavku Ministerstva obrany rozhodla o zpracování studie na řešení dopravní situace v oblasti Pohořelce. Byť se na první pohled může zdát požadavek Ministerstva obrany jako žádost o drobnou úpravu dopravy pod Strahovským klášterem, jedná se o poměrně zásadní a rozsáhlý zásah.

Reklama

Objekt Kasáren Prokopa Holého na Pohořelci je znám nejenom Pražanům jako bývalá kasárna sovětských vojsk. Ministerstvo obrany, které tento objekt vlastní, nyní žádá z bezpečnostních důvodů hl. m. Prahu o to, aby mohlo nárožní podloubí stavebně uzavřít a chodník zaslepit. 

"Důvodem je plánovaná rekonstrukce celého objektu Kasáren Prokopa Holého, tudíž i objektu na Pohořelci. Hlavním a nejdůležitějším důvodem je bezpečnost, protože se jedná o objekt, který je důležitý pro obranu státu," řekla Jana Zechmaisterová, tisková mluvčí Ministerstva obrany ČR.

"Cílem by mělo být zklidnění toho místa kde je nástupní místo na Pohořelci a Pražský hrad. Nyní ta silnice úplně nesmyslně funguje de facto jako běžná komunikace, jezdí tam auta velmi často," řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy. 

Zrušení průchozího podloubí a s ním spojené uzavření chodníku bude mít přitom vliv nejen na pěší provoz v této turisticky velmi atraktivní lokalitě, ale zasáhne i automobilový provoz. Doprovodná opatření, která by bylo v této souvislosti nutné udělat, by znamenala i značné úpravy poměrně rozsáhlé oblasti, vymezené ulicemi U Brusnice, Jelení, Keplerova, Myslbekova a Patočkova a to až po napojení na břevnovskou část tunelu Blanka.

"Právě to je i důvod, který vyvolal urychlenou potřebu to tam vyřešit. Protože je to vlastně jediný průchod, kterým mohou lidé procházet. Jinak už je tam jenom vozovka nebo musí chodit kolem fasád domečků přes takový ten vrchní oblouk. To je samozřejmě hlavní spouštěč toho, proč tam musíme urychleně tu situaci vyřešit. Na druhou stranu, já chápu bezpečnostní situaci Ministerstva obrany, které o toto požádalo. Takže se mi to nelíbí ale respektuji to, proto hledáme vhodná řešení," řekl Petr Dolínek. 

Podle rozhodnutí Rady hl. m. Prahy by studie dopravních opatření v oblasti Pohořelce měla být hotova do konce března příštího roku. Teprve na jejím základě rada rozhodne, zda žádosti Ministerstva obrany vyhoví a za jakých podmínek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu