• Načítám...
>

Konal se studentský štafetový maraton

  • 19. října 2017,
  • 17:09,
  • PRAHA,
  • Blanka Holoubková

Pražský výběh 2 pozvolna navázal na stejnojmennou jarní akci, která se konala v květnu jako součást festivalu Sport Fest na Kampě. Tentokrát se běhalo na Výstavišti. A kromě sportu se tady studenti mohli dozvědět mnohé o tom, jak preventivně dbát na své zdraví.

Reklama

Pražský výběh odstartoval už podruhé. Týmy studentů středních a vysokých škol a jejich učitelů si měřili síly na štafetovém maratonu na Výstavišti.

"V týmu je 10 lidí. My jsme si vymysleli, že v týmu je 9 studentů a 1 dospělý, ať už je to učitel, kuchařka nebo školník - zkrátka pracovník školy, protože je to reprezentace školy. Také by tam měla být alespoň 1 dívka," řekla Jiřina Faloutová, organizátorka.

Uběhnout společně trasu přes 42 kilometrů, to je běžecká výzva, které čelilo celkem 23 týmů po 10 lidech. Pořadatelem i letošního pražského výběhu byla nezisková organizace Dělej co tě baví.

"Naším smyslem je zabavit děti a mládež. Nabízíme jim volnočasové aktivity, ať už sportovní nebo kulturní. Snažíme se také propagovat slušnost a ohleduplnost ve společnosti," řekla Jiřina Faloutová.

V rámci doprovodného programu se studenti mohli seznámit s informacemi o samovyšetření prsu a varlat. Zatímco samovyšetření prsu je v této době už běžným tématem, vyšetření varlat je stále trochu tabu. A právě to se snaží změnit sportovec Petr Koukal.

"Inspirovala mě má vlastní zkušenost, protože v roce 2010 mi lékaři diagnostikovali rakovinu varlat. Byl to naprostý šok, protože mi řekli, že ještě dnes mě budou muset operovat. Já jsem byl vrcholový sportovec, nikdy jsme takové onemocnění v rodině neměli. Měl jsem kliku, že jsem k tomu lékaři přišel včas. Dokázal jsem se uzdravit a ta zkušenost mi dala to, že jsem zjistil, že spousta lidí o tom chlapském zdraví skoro vůbec nemluví," řekl Petr Koukal, badmintonista.

Proto byla založena společnost STK pro chlapy, která má humornou formou pány upozornit na to, že nejen stav jejich vozidla, ale i jejich zdraví je důležité. V příštím roce se k Pražskému výběhu pro studenty přidá ještě maraton pro rodiny s dětmi. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu