• Načítám...
>

Závodní hraní kuliček je náročné na psychiku

  • 6. listopadu 2017,
  • 20:34,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Hra kuličky vyžaduje pevnou ruku, psychickou pohodu a jistotu ve cvrnkání. Může ji hrát každý, ale není pravda, že tato hra je fyzicky nenáročná. Zvláště po turnajích je cítit hlavně zápěstí, záda a kolena. V Českém kuličkářském svazu o tom vědí své...

Reklama

No, tak to zkusím. Nejsem na tom příliš dobře, ale jak říkají kuličkáři - "není kulička jako kulička".

"Kuličkový svaz vznikl vlastně náhodou, když se kolegové vraceli jednou večer z restaurace, tak si udělali ďůlek, že si zahrají, tam vznikl nápad, že by se něco takového mohlo zrodit," řekl Pavel Zoufalý, tajemník Českého kuličkového svazu.

Kuličky skutečně patří mezi nejstarší sporty v historii lidstva. Potvrzují to archeologické nálezy, kdy např. ve Starověké Egyptě byly v hrobkách nalezeny kuličky vyrobené z oblázků. V Anglii se staly kuličky populárními v době vlády Elizabety I., tedy ve 2. polovině 16. století. Ale vraťme se k naší novodobé historii, která začala v srpnu 1999, kdy Český kuličkový svaz také musel určit přesná pravidla této hry. 

"Napřed se hodí kuličky z čáry hodu, která je vzdálena 7,5 metru od ďůlku, a ten kdo je nejblíže, ten začíná. Potom, což je rozdíl oproti našemu mládí, se střídají po každém cvrnku, i když ta kulička spadne do ďůlku, tak hraje soupeř. Pořád se střídají a ten, kdo tam ty své kuličky nacvrnká dříve, ten vyhrál," řekl Pavel Zoufalý.

I ďůlek má své rozměry. Musí mít průměr od 7 do 11 centimetrů. Jinak každý hráč jde do hry s 10 skleněnými kuličkami a ty mají přesně dané normy, tedy své technické parametry. 

"Spodní hranice není určená, to můžete hrát třeba s mákem, když se trefíte, ale horní hranice je 16,5 milimetru," řekl Pavel Zoufalý. 

Dříve se hrávalo s kuličkami vyrobenými nejčastěji z oblázků, jílu, kostí či mramoru, které se rychleji koulí ale také odolávají lépe špatnému počasí. A právě na nich se ukázalo jak je důležité vést správný cvrnk. 

"Správný cvrnk je vlastně pohyb jednoho prstu a prst by se měl dotknout pouze kuličky. Někteří hráči "šourají", třeba němci, ale to se u nás nesmí. Je to proti pravidlům," řekl Daniel Beseda, prezident Českého kuličkového svazu. 

"Kuličky jsou z 50% o fyzice a z 50% o mentalitě. Z 50% o fyzičce jsou z toho důvodu, že i za turnaj Masters se dokáže udělat třeba kolem 500 dřepů, a když člověk tohle dělá každý den, tak druhý den je to už určitě cítit," řekla Kateřina Mišovicová, hráčka kuliček.

Česká kuličková asociace sdružuje více než 30 týmů. Soutěž se hraje od dubna do konce října a v zimě se trénuje a ladí forma. Především pak ta psychická.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu