• Načítám...
>

Mladý Werther trpí v divadle D21

  • 15. ledna 2018,
  • 16:43,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Divadlo D21 uvedlo první hru pod vedením nového uměleckého šéfa Jakuba Šmída. Inscenaci která popisuje strasti z nešťastné lásky Utrpení mladého Werthera. Na příběh se snaží nahlédnout s humorem, ale také s veškerou vášní, kterou s sebou milostný cit nese.

Reklama

Téměř 250 let starý příběh Utrpení mladého Werthera oživují v divadle D21. To najdete v Záhřebské ulici na pražských Vinohradech. 

"My jsme se rozhodli zinscenovat Utrpení mladého Werthera tady v divadle D21 hlavně proto, že jsme si řekli, že od této sezony se chceme soustředit více na mladého diváka - od střední školy přes vysokou, a když jsem si říkal, jaký román nebo jaké zásadní literární dílo mě na gymplu ovlivnilo, tak to byl právě Werther. Zároveň jsme se ho snažili nějak udělat současným a zaktualizovat," řekl Jakub Šmíd, režisér inscenace. 

Děj se tak odehrává na policejní vyšetřovně. Tvůrci si pro inscenování vybrali starý překlad Erika Adolfa Saudka. Ten totiž ostře kontrastuje s moderním vizuálním pojetím představení. 

"Velkou výzvou pro nás bylo to, že herci nemluví v klasických dialozích, ale mluví právě textem těch dopisů, takže často mluví ve třetí osobě nebo za Werthera často mluví k divákovi," řekl Jakub Šmíd. 

"My jsme vlastně v rámci té dramatizace i té inscenace trochu vypíchli i ty ostatní postavy, kterých se ten milostný příběh toho románu dotýká. Takže všechny 4 hlavní postavy, které máme tady na jevišti, nějakým způsobem prožívají nešťastnou lásku," řekla Kristýna Čepková, dramaturgyně inscenace.

Hlavní postavu rebela, buřiče a velkého milovníka, mladého Werthera, hraje student herectví, Kryštof Krhovják. 

"Zkoušení bylo výborné, protože v D21 je takové domácí prostředí. Mladý Werther je prudce rozervaný romantik, který se prudce zamiloval do Lotty, a nedělá vlastně nic jiného, než se soustředí na lásku k ní a na vyjádření té lásky. Často se mu to daří ale nakonec to dopadne špatně," řekl Kryštof Krhovják, představitel Werthera.

"Werther je trochu buřič a vzpouzí se nějakému systému, a to je vlastně velice nadčasové až aktuální. Mladý člověk má tendenci se bouřit, takže on je trochu vzbouřencem a zároveň rozervaným milencem, a to může být dnešní mladý muž zrovna tak, jako muž z 18. století," řekla Kristýna Čepková. 

Hra nabízí divákovi možnost vidět klasické Goethovo literární dílo v originálním a moderním stylu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu