• Načítám...
>

Dům fotografie prezentuje brněnského performera

  • 30. ledna 2018,
  • 18:38,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

V Domě fotografie Galerie hlavního města Prahy naleznete výstavu fotografií z performance Vladimíra Ambroze. Vladimír Ambroz patřil v 70. letech k okruhu brněnské umělecké scény a působil na hraně tehdejších oficiálních struktur.

Reklama

Mladickou drzostí a atmosférou 70. let v Československu. Tak vyzařují fotografie na výstavě Vladimíra Ambroze.

"Vznikaly v druhé polovině 70. let, když se zabýval akčním uměním a performancemi. Jedná se o jeho reakci na dobu," řekl Tomáš Pospiszyl, kurátor výstavy.

Ambrozovo dílo často reflektovalo politickou situaci depresivních 70. let 20. století.

"Nebyly to jen politické věci, ale třeba i problematika nějakého civilizačního pohybu, dopravy, životního prostředí a tak dále. Samozřejmě je tam aspekt toho socialistického governmentu, který byl okolo nás. Ten je tam všudypřítomný," řekl Vladimír Ambroz, umělec.

"Je to třeba proces s rockovou skupinou The Plastic People of the Universe nebo témata, která souvisejí s politickou situací a nebezpečím jaderné války," řekl Tomáš Pospiszyl.

"Člověk chtěl nějakým způsobem reagovat na něco, co se děje a jakým způsobem to cítí. Také musíte uvážit, že jsem byl tehdy hodně mladý, bylo mi kolem 24 let," řekl Vladimír Ambroz.

40 i více let staré fotografie jsou nyní vystavovány vůbec poprvé oficiálně.

"Byly vystavovány v 70. letech, ale spíše po nějakých poloilegálních klubech nebo si je lidé vzájemně ukazovali. Tady na výstavě jsou poprvé zvětšovány do velikých formátů," řekl Tomáš Pospiszyl.

Fotografickou výstavu performance Vladimíra Ambroze s názvem Akce můžete v Domě fotografie v Revoluční ulici vidět do 29. dubna. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu