• Načítám...
>

Ateliér Hany Wichterlové zachrání Galerie hl. m. Prahy

  • 13. února 2018,
  • 16:33,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

Pražští radní schválili záměr Galerie hlavního města Prahy na záchranu ateliéru Hany Wichterlové na pražském Újezdě. Hana Wichterlová, sestra Otty Wichterleho - objevitele kontaktních čoček, patří k nejvýznamnějším postavám českého avantgardního sochařství.

Reklama

Díky rozhodnutí rady hlavního města může galerie hlavního města Prahy převzít do své správy zchátralý ateliér významné české umělkyně Hany Wichterlové. Slavná česká sochařka v něm žila a tvořila od roku 1935 až do své smrti v roce 1990. Objekt je v uměleckých kruzích vysoce ceněnou památkou a proto se Magistrát rozhodl podpořit jeho záchranu.

"My bychom rádi, aby se tento objekt dostal do původního stavu tak, jak byl známý před 100 lety, je na zajímavém místě, je na úpatí Petřínského kopce na rohu Hellichovy ulice a je zajímavý pro návštěvníky města Prahy, tak i samozřejmě pro Pražany," řekl Jan Wolf, radní hl. m. Prahy.

"Hana Wichterlová patří k nejvýznamnějším osobnostem meziválečné avantgardy, patří k nejvýznamnějším figurám, nejen v tom ženském sochařství, ale vůbec, protože ona jako první spolu s Makovským a Wágnerem rozvíjela abstraktní formy v českém sochařství a byli průkopníky v mnoha směrech," řekla Magdalena Juříková, ředitelka Galerie hl. m. Prahy.

Budova ateliéru je nyní ve správě MČ Praha 1 a tak prvním krokem musí být její předání hlavnímu městu a teprve pak bude možné zahájit rekonstrukční práce.

"Pokud tento ateliér bude odsvěřen Prahou 1 ve prospěch hlavního města Prahy a bude předán Galerii hl. m. Prahy, tak my jsme připraveni rekonstruovat tento objekt," řekl Jan Wolf.

"Díky rodině Wichterlových by v tom ateliéru v podstatě měl vzniknout ten interiér, který tam býval, který bychom rádi doplnili nějakými krátkodobými výstavami. Dále tam je šance využít té nádherné zahrady," řekla Magdalena Juříková.

Ateliér Hany Wichterlové je mnohdy popisován jako magické útočiště, kde se v dobách hlubokého socialismu potkávali např. František Tichý, Jaroslav Seifert, Anna Masaryková, Vladimír Holan a nebo Josef Topol. Předpokládané náklady na rekonstrukci jsou nyní odhadovány na necelých 6, 5 milionu korun a po jejím dokončení by měl být ateliér přístupný veřejnosti. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu