• Načítám...
>

Studenti AMU si připravili operu Così fan tutte

  • 3. května 2018,
  • 10:42,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Così fan tutte neboli Tak jsou všechny je název Opery, kterou si připravili studenti všech tří fakult Akademie múzických umění v Praze. Příběh pojednává o lásce, věrnosti a pokušení.

Reklama

V rámci nové mezifakultní spolupráce uvádí studenti AMU moderní nastudování Mozartovy opery Così fan tutte - Příběh z budoucnosti. Inscenace vznikla v režii Veroniky Loulové, studentky katedry operního zpěvu.

"Po téměř 20 letech se dělá něco, na čem dělají všechny fakulty AMU, tzn. fakulta divadelní, filmová a hudební. Je to opera, protože na opeře jsou obsazeni všechny druhy umění, takže se tam mohou všichni vyřádit," řekla Veronika Loulová, režisérka opery. 

Opera se uvádí v italském originále s českými titulky za doprovodu smyčcového kvintetu a klavíru. V pěveckých rolích se výhradně objevují studenti HAMU, kteří tak získali ideální příležitost prověřit si své hlasové dovednosti v Mozartových náročných áriích.

"Je to o tom, že ty ženy jsou takové trochu "blbky". A teď jsme to dostali jako dramaturgyně, režisérka a dirigentka, orchestr je složen ze samých žen, tak si myslím, že to podle toho možná vypadá, že to nevyzní úplně tak, jak to má vyznívat původně, ale myslím, že o to je to vtipnější," řekla Veronika Loulová. 

Přestože původní opera vznikla před mnoha lety, studentská verze je zasazena do budoucnosti.

"My jsme se rozhodli, i kvůli nesmyslnosti toho příběhu, to umístit do budoucnosti, protože nám přišlo dobré si hrát i s těmi různými technologiemi, s tím co bude za dalších 100 let," řekla Veronika Loulová.

Příběh zachycuje sázku 2 kamarádů, kteří si chtějí ověřit věrnost svých dívek. 

"Dva páry se vlastně prohodí, tzn. převléknou se, že jdou do války, vrátí se a každý jde po té druhé, než je ta jeho. Zkouší, jestli vydrží ten nápor, ale ony to nevydrží. Já hraji toho barytona," řekl Jakub Hliněnský, operní pěvec.

A jak si užívají své role samotné pěvkyně?

"U své role Dorabelly cítím, že ten charakter je hodně podobný mému životu, nebo v tom spatřuji mnoho událostí, které se staly i mně, takže z toho čerpám," řekla Eliška Mourečková, operní pěvkyně. 

"Líbí se mi inscenace a hlavně hudba, protože Mozart se mi vždy líbil. A ze svého života asi to, že moje role je taková hodně upjatá a já se tak taky někdy cítím," řekla Nikola Uramová, operní pěvkyně.

Představení, které je přeneseno do budoucnosti, je cíleno hlavně na mladší diváky, než na operní znalce. Díky pestrosti a zpracování má velkou šanci zaujmout mnoho diváků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu