• Načítám...
>

Bio Oko promítá lidem s handicapem

  • 9. května 2018,
  • 22:37,
  • PRAHA,
  • Redakce

Velmi často se stává, že děti s autismem nebo jiným handicapem by rády chodily se svými rodiči do kina, ale kvůli svému handicapu standardní projekci ruší, a proto s nimi rodiče radši do společnosti nechodí. Tento problém řeší projekt kina Bio Oko ve spolupráci s několika organizacemi a odborníky z Národního ústavu pro autismus.

Reklama

V Anglii, kde se autoři projektu Kino v klidu inspirovali, je projekce filmů pro dospělé a rodiny s dětmi s autismem, ADHD nebo mentálním handicapem zcela běžnou věcí. A ani my v Praze nezůstáváme pozadu. 

"Smyslem toho kina je nabídnout těm rodičům to, aby mohli jít a trávit svůj čas jako my ostatní. Není to jakási forma pozitivní diskriminace nebo segregace, jak někteří lidé argumentovali. Je to právě naopak. Je to to, že neděláme nic speciálního. Jen těmto rodinám umožňujeme žít takový život, jako my ostatní," řekla Draha Kráčmarová, autorka projektu. 

Ačkoliv je projekce filmů omezena cílovou skupinou, na plátně běží filmy, které můžeme běžně vídat v kinech. 

"Cílová skupina jsou teď převážně děti. Z dotazníkového šetření, které jsme udělali před zahájením projektu, jsme se inspirovali z nějakých nápadů, které nám děti nebo jejich rodiny vlastně předložily, takže to jsou většinou rodinné filmy, dětské animované filmy, ale samozřejmě, pokud od diváků vyvstane nějaká potřeba, snažíme se na ni zareagovat a třeba zařadit konkrétní film," řekla Dominika Hejzlarová, Národní ústav pro autismus.

Projekce probíhají za specifických podmínek a opatření, jako je např. snížená hladina zvuku, částečné osvětlení nebo možnost volného pohybu. Pořadatelé doufají v rozšíření tohoto projektu i do dalších měst.

"Doufáme, že se nám ozvou i jiná kina nebo lidé z jiných měst, protože naším cílem je rozšířit tento koncept po celé ČR. Ve své podstatě je strašně jednoduché toto všechno provést, nic složitého to není. Stačí jenom chtít," řekla Draha Kráčmarová. 

Filmy se v rámci Kina v klidu promítají vždy jednou měsíčně a zajít na tak trochu netradiční promítání můžete i vy. Stačí pouze respektovat chování, které plyne z handicapu ostatních návštěvníků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu