• Načítám...
>

Nová výstava ukazuje hříšné radosti A. Dvořáka

  • 10. května 2018,
  • 13:20,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Náruživý kuřák, hráč karet, milovník české kuchyně a dobrého piva. I takový byl skladatel symfonií Antonín Dvořák ve svém soukromí. Nahlédnout do jeho života mohou zájemci prostřednictvím nové výstavy, která zachycuje jeho osobní život v Muzeu Antonína Dvořáka.

Reklama

Muzeum Antonína Dvořáka si připravilo novou výstavu, která představuje tohoto světového skladatele ve zcela neznámém světle. Tedy jako člověka s běžnými vášněmi a hříšnými radostmi. Přestože miloval vlaky a holuby, holdoval i jiným zálibám.

"Takové věci, které má ráda většina lidí, například dobré jídlo a pití, mezi neřestmi bych uvedl kouření a ze zábav třeba karetní hry," řekl Petr Kudláček, kurátor sbírek.

Původně se měl Antonín Dvořák stát řezníkem a převzít řemeslo po svém otci. Brzy se však projevil jeho hudební talent a bylo jasné, jakým směrem se bude mladý muzikant ubírat.

"Dvořák se nakonec nevyučil řezníkem, ale máme dochovaný výuční list řeznického cechu, ale ten je falešný. Byl vyroben někdy na počátku 20. století," řekla Veronika Vejvodová, vedoucí Muzea Antonína Dvořáka.

Přátelé a rodina vnímala Antonína Dvořáka jako velmi veselého a vtipného člověka, který se často během debaty zasnil a neustále si zpíval skladby. Jeho profesní začátky však nebyly nijak lehké.

"Hned jak vystudoval varhanickou školu, tak zjistil, že nebylo žádné volné místo v Praze, tak se živil jako výkonný umělec, hrál na violu v orchestru Karla Komzáka a potom v Prozatimním divadle," řekla Veronika Vejvodová.

Součástí výstavy je multimediální stěna. Návštěvníci si mohou poslechnout nejznámější skladby Antonína Dvořáka, ale i informace z jeho života.

Hudební nadšenci si mohou poslechnout například nejznámější Dvořákovy symfonie, jako jsou Slovanské tance, Svatá Ludmila, Requiem či Novosvětská. Právě poslední zmiňovaná měla podle nepotvrzených informací zaznít při vstupu amerických astronautů na měsíc.

"Údajně měl kolega Neila Armstronga s sebou nějaké nahrávky Dvořákovy Novosvětské symfonie, ale jestli opravdu zazněla, to už je spíše takový mýtus," řekla Veronika Vejvodová.

Pro zájemce, kteří chtějí nahlédnout do soukromého života Antonína Dvořáka, je připravena výstava do konce dubna příštího roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu