• Načítám...
>

Zájem o auta pro děti od 15 let roste

  • 6. června 2018,
  • 11:55,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

V České republice roste zájem o auta, která mohou řídit nezletilí. Oprávnění AM má v současné době přes 6 tisíc řidičů ve věku od 15 do 17 let.

Reklama

Jakubovi v Prahy je 14 let a v tom, že svou premiéru za volantem už odkládat nechce, má jasno. Dělá si proto řidičský průkaz kategorie AM, díky kterému pak bude moci řídit i speciální auta pro děti od 15 let.

„Strach určitě budu mít a mám, ale naučím se dříve jezdit v autě a budu se moci lépe orientovat v tom provozu. Rozhodl jsem se tak, protože chci, aby mi to usnadnilo třeba cestu do školy, nebo do kina,“ řekl Jakub Konrád, budoucí řidič.

Jakub musí, stejně jako všichni ostatní, kteří chtějí auto od 15 let řídit, nejdříve absolvovat autoškolu na malé motorce.

„Bohužel nemohou dělat autoškolu na tom autě, maximálně pouze pár hodin, ani závěrečnou zkoušku, takže se učí na tom skútru. Nejdříve musejí projít na ploše veškeré ty pomalé úkony, potom brzdění, rychlejší slalomy a podobně, a když potom toto zvládají samostatně, tak potom jdou do normálního provozu, kdy je má učitel na interkom a z dálky je naviguje kam mají jet a podobně,“ řekl Pavel Greiner, majitel autoškoly.

„Z našeho pohledu to je v pořádku, protože se jedná o kategorii do 45 km/h, 4 kW, je tam to omezení, nemohou na dálnici, platí tam stejné povinnosti jako obecně jako u malé motorky,“ řekl Zdeněk Neusar, tiskový mluvčí Ministerstva dopravy ČR.

Speciální auta od 15 let dosahují maximální rychlosti 45 km/h a v ČR jsou stále více oblíbená.

„Je to spíše záležitost těch posledních let, nicméně u nás je těch nových aut minimum, jsou to většinou dovozy z Francie, protože se jedná o poměrně drahá auta na výrobu," řekl Zdeněk Neusar.

Zvýšený zájem o tyto speciální vozy potvrzuje i jejich prodejce v Praze Roman Chvoj.

"Působí to jako normální auto, nicméně je to motorka. Jak je to tedy vymyšlené?"

"Je to kategorie 6E, zařazena jako vozidlo lehká čtyřkolka, která má 2 sedačky. Takže jako malý motocykl. Posádka jsou 2 pasažéři. Maximální rychlost je 45 km/h. Váha toho vozidla je maximálně 425 kg," řekl Roman Chvoj, prodejce vozidel.

Celkem má v tuzemsku řidičské oprávnění na malou motorku, ve věku od 15 do 17 let, přes 6 tisíc řidičů. Speciálních aut od 15 let Ministerstvo dopravy eviduje 390.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu